Την πρότασή της για τις αναστολές για τους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε η εισαγγελέας του δικαστηρίου.

«Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Οικονόμου.

Η εισαγγελέας πρότεινε να δοθεί σε όλους αναστολή, μέχρι το Εφετείο, εκτός από τον Ρουπακιά.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε κάνει αίτηση για αναστολή.

Η εισαγγελέας πρότεινε αναστολή για τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα η Αδαμαντία Οικονόμου υποστήριξε πως χρίζουν του ανασταλτικού αποτελέσματος μέχρι την εκδίκαση σε 2ο βαθμό της υπόθεσης όλοι οι καταδικασθέντες. Παράλληλα είπε ότι δεν είναι φυγόποινοι, φυγόδικοι, δεν εξαφανίστηκαν και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Πρόσθεσε δε πως το κυριότερο είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος αν μείνουν ελεύθεροι γιατί η Χρυσή Αυγή έκλεισε, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Είπε τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και χαρακτήρισε μονόδρομο να τους δώσει αναστολή το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο.

Στη συνέχεια, τον λόγο θα λάβουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης, για να δευτερολογήσουν επί της εισαγγελικής πρότασης.

Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές. Εκτιμάται ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του αυτή αύριο Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναλυτικά οι ποινές

Οι τελικές ποινές για το Διευθυντήριο
Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη
Νίκος Κούζηλος: 7 έτη
Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη
Αντώνης Γρέγος: 6 έτη
Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης


Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, οι καταδικασθέντες για κακουργήματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους. Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο. Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.