Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στη διευθυντική ομάδα της  Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10 .

Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Έτσι λοιπόν, τo δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού ή Δομοκού, άνοιξε για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής με την απόφαση να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τα εγκλήματά τους.

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταδικαστεί η ηγεσία της οργάνωσης σε ποινές από 5 έως 15 έτη και να οδηγηθούν στις φυλακές.

Θεωρείται σίγουρο, μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ότι για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον της φυλάκισης αφού δεν θα μπορεί να υπάρξει και ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές. Φυσικά για τον Λαγό η διαδικασία θα είναι διαφορετική καθώς δεν μπορεί να πάει φυλακή λόγω της ασυλίας που του παρέχει η ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η άρση της ασυλίας του.

Για ποιους αναγνωρίζονται ελαφρυντικά

Για Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη, αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς δεν ειχαν συμπληρώσει το 25ο έτος ηλικίας.

Το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς αναγνωρίστηκε στους Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα

Στον Νίκο Μίχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

Έτοιμη η ΕΛ.ΑΣ.

Από την ΕΛ.ΑΣ. δηλώνουν πανέτοιμοι να προχωρήσουν στις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, φυσικά του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, και όποιου άλλου η ποινή είναι άμεσα εκτελεστέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη σύλληψή τους. Βρίσκεται στα σπίτια των Χρυσαυγιτών ή όπου αλλού μπορούν να πάνε, έχει σφραγίσει τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, προς αποφυγή απόδρασης.

Στην περίπτωση που εξελιχθεί το σχέδιο των συλλήψεων, θα υποβληθούν οι καταδικασμένοι σε τεστ κορονοϊού, θα τεθούν σε 14ήμερη απομόνωση και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στις φυλακές και εκεί σε ειδικά κελιά, ξεχωριστά, είτε σε πτέρυγες είτε σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου ζητά ο Γιάννης Λαγός

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός καταγγέλλοντας προκατάληψη του δικαστηρίου.

Ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλου του δικαστηρίου που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι υπάρχει προκατάληψη, ότι καταπατήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας και υποστήριξε ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που που όπως ισχυρίστηκε πίεσε τους δικαστές.

Οταν η πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να εξειδικεύσει το αίτημά του απάντησε ότι θα το κάνει όταν έρθει ο συνήγορός του.

Για την υποστήριξη του αιτήματος εξαίρεσης ο Γ. Λαγός ενημέρωσε το δικαστήριο ότι διορίζει τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Τι δήλωσε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης:

«Ερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως, όπου υπήρχαν πλήθη. Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέποεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας.

Υπαρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Εγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλες τις εφημερίδες τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματρα. Αυτός ο επηρεασμόις για μας μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεβεται ηξ ανεξαρτυησία του δικστηρίου σας. Τόσοι παράγοντες προσπαθούν να σας επηεράσουν. Ελπίζω να μη ν επηρεαστηκατε. Απλή υπόνοια ότι έχετε επηεραστεί αρκεί για να καταθέσουμε την αίτηση εξαίρεσης. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πινακές που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών καιεισαγγελέων Δήλωσε ικανοποιημένη για τι δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη. Και αυτή η ανοχή σας μας δίνει την υπόνοια ότι πρόκειται περί επιδικομασίες. Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαςτη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Ταυτόχρο να οι ίδιες εφημερίδες στρέφονται κατά της εισαγγελέως επειδή δεν συμφώνησε με την άποχη του μιντιακού κατεστημένου. Γραφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν οτι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες, δεν κάνατε μια δήλώση. Το δικαστήριο είναι ποινικό όχι πολιτικό . Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός όύτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις. Αλλα δεν υπάρχει νόμος που να τα απαγορευεί. Καλυτερα να τους εκτελούσατε. Καμία σχέση με τη νυρεμβέργη που λένε. Εδώ δεν δικάζονται άνθρωποι για πόλεμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι που παρανόμησαν. Η πρόταση της εισαγγελέως έχει βαρύτητα γιατί η εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το δικαστήριο εξυπηρετεί την ιδεά της Δικαιοσύνης…

Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγορησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης…..

Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής

Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως

Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη

Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδεες

Δεν μπορεί όλα τα κομματοσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία

Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός

Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα αυτή της δικης. Εκτός αν είστε Τερτσέτης και η Πολυζωίδης…»

Αμέσως μετά διεκόπη η δίκη


Η διαδικασία που προβλέπεται από εδώ και πέρα να ακολουθηθεί 

Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Αν το κρίνει βάσιμο το δικαστήριο θα αποσυρθεί και στην έδρα θα ανέβουν άλλοι δικαστές για να κρίνουν το αίτημα εξαίρεσης. Αν το κρίνουν άβασιμο η διαδικασία προχωράει κανονικά.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Μετά θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια θα αποσυρθεί το δικαστήριο σε σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει τις ποινές των 57 καταδικασθέντων.

Μετά θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει και πάλι το λόγο στην εισαγγελέα για να προτείνει εάν οι εφέσεις των 57 ενόχων θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Στη συνέχεια, και πάλι θα δοθεί ο λόγος στους συνηγόρους υπεράσπισης και μετά το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε σύσκεψη για να αποφανθεί εάν οι καταδικασμένοι θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή.

Το τελικό στάδιο είναι να αποφανθεί το δικαστήριο για τις παρεμπτίπτουσες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις, έξοδο κ.λπ).

Χειροκροτήματα έξω από το Εφετείο

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Δέκα προσαγωγές χρυσαυγιτών

Σε 10 προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία επειδή συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών παρά τη σχετική απαγόρευση με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.

Την ίδια ώρα στην λεωφόρο Αλεξάνδρας εξελίσσεται μεγάλη συγκέντρωση κατά της Χρυσής Αυγής με αίτημα «τις ανώτερες δυνατές ποινές» για τους καταδικασμένους. Το ρεύμα κυκλοφορίας από Πατησίων προς Κηφισίας είναι κλειστό μπροστά στο Εφετείο.

Ένταση στο Εφετείο 


Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί έξω από το Εφετείο όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και υποστηρικτές της ΧΑ και οπαδών της ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού.

Αφορμή αποτέλεσε η ρίψη καφέδων από τη μια στην άλλη πλευρά.

Άμεση ήταν η παρέμβαση των ομάδων του ΜΑΤ που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μάλιστα έγιναν και 12 προσαγωγές με σκοπό να αποφευχθούν περαιτέρω επέισόδια.

Η σημερινή απόφαση θεωρείται «κλειδί» και αυτό γιατί θα καθορίσει το πλαίσιο των ποινών με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι καταδικασθέντες, καθώς για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10.

Στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η Μάγδα Φύσσα προσερχόμενη λίγο πρίν τις 10 π.μ. στο Εφετείο για την ανακοίνωση της απόφασης για τυχόν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες.





Την ίδια ώρα «να επιβληθούν οι ανώτερες ποινές στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής», απαιτούν συνδικάτα και ομοσπονδίες που κάλεσαν σε νέα συγκέντρωση, στις 9.30 π.μ., έξω από το Εφετείο.

Μάλιστα, ήδη μέλη του ΠΑΜΕ πήραν θέση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ώστε να δώσουν το «παρών». Για τον λόγο αυτό έχει κλείσει το κατερχόμενο ρεύμα, δηλαδή αυτό που κατευθύνεται προς Πατησίων προς Πεδίο του Άρεως. Το ανερχόμενο κινείται κανονικά.

Παράλληλα επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο Εφετείο και σε διάφορες περιοχές στην Αθήνα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του δικαστηρίου για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής