«Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια εκδήλωση κράτους δικαίου και ένδειξη ανθεκτικότητας του δημοκρατικούς μας πολιτεύματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, αναφορικά με την ιστορική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως «την τεχνοκρατική ευθύνη την έχει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση που την ψήφισε».

Παράλληλα σημείωσε πως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι «ο ποινικός κώδικας κατατέθηκε άρον άρον λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές».

Τέλος επισήμανε πως «δεν μπορεί να γίνει κάτι με την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων» καθώς -όπως είπε - «το σύνταγμα λέει πως πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντώνη Μανιτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:


Αναφορικά με την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγή, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε: «Αποτελεί αναμφισβήτητα μια εκδήλωση κράτους δικαίου, ισχυρού και ανθεκτικού. Έδειξε αυτή τη στιγμή το δημοκρατικό μας πολίτευμα ότι είναι ένα δικαιοκρατικό πολίτευμα, ότι υπάρχουν δικαστές, ότι οι δικαστές ασκούν με ιδιαίτερη αμεροληψία και αντικειμενικότητα και με σεβασμό στην ιδιότητα που έχουν αλλά και στη θέση που κατέχουνε και επιτέλεσαν με έναν τρόπο υποδειγματικό το καθήκον τους. Διεξήγαγαν μια δίκαιη δίκη. Και από την άλλη μεριά πρέπει να πούμε ότι αποτελεί μια ένδειξη ανθεκτικότητας και ανθηρότητας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος διότι η πρώτη καταδίκη, η πιο αποφασιστική και η πιο μακρόχρονη είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Καταδικάστηκαν στη συνείδηση, δεν νομίζω ότι υπάρχει ασφαλέστερη καταδίκη από αυτή. Δείχνει με αυτή την έννοια ότι ο φασισμός, τα νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν πολιτική προοπτική στην Ελλάδα, δοκιμάστηκαν και καταδικάστηκαν».

Για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε: «Η τεχνοκρατική ευθύνη ανήκει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, την πολιτική βέβαια ευθύνη την έχει η τότε κυβερνητική πλειοψηφία η οποία αποφάσισε να την ψηφίσει. Από την άλλη μεριά αυτές τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ο κ.Κοντονής τότε τις είχε διατυπώσει απ ότι φαίνεται από αυτά που είπε κυρίως στον πρωθυπουργό της χώρας. Ως μέλος του κόμματος και πρώην υπουργός θεωρώ πολύ διακινδυνευμένο εκ μέρους του αλλά θα έδειχνε και μια απιστία απέναντι στο κόμμα αν έλεγε δημόσια τις διαφωνίες του. Τις μεταβίβασε στον πρωθυπουργό, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό άρα αυτός είχε πολιτικά τη συνείδησή του αναπαυμένη και από εκεί και πέρα την πολιτική ευθύνη της απόφασης αυτής την πήρε το κόμμα συνολικά και ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος εκτίμηση που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον ποινικό κώδικα, απάντησε: «Νομίζω ότι βιάστηκε. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση σε όλους μας ήταν γιατί λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατατέθηκε άρον –άρον. Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία του κώδικα αυτού διήρκησε 10 χρόνια, ολοκληρώθηκε, για κάποιους λόγους που δεν τους γνωρίζω δίστασαν να τον καταθέσουν πιο έγκαιρα στη Βουλή ή να το δώσουν στη δημοσιότητα ώστε να γίνει κάποιος διάλογος, το κατέθεσαν άρον-άρον και η αλήθεια είναι ότι με τον κώδικα αυτό υπήρξε μια γενική τάση ελάφρυνσης των ποινών. Οι αυστηρές ποινές είχαν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκανε, δεν λειτουργούσαν σωφρονιστικά ούτε αποτρεπτικά αντίθετα έφερναν σε δύσκολη θέση τους δικαστές και οδηγούσαν πολλές φορές αθώους με ένα τυπικό νομικό χαρακτηρισμό σε δικαστήρια και σε φυλακές».

Αναφορικά με το θέμα της διάρκειας των ποινών και το θέμα της στέρησης, επισήμανε: «Το θέμα της διάρκειας των ποινών για μένα δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό, τι 15 τι 20. Άλλωστε μετά από 15 -20 χρόνια ζητούσαν διάφορα ελαφρυντικά λόγω καλής διαγωγής πήγαιναν και ελευθερωνόντουσαν και η ουσία της καταδίκης και της ποινικής τιμωρίας είχε ολοκληρωθεί. Δεν είναι το προβλημα μου τα 15 ή 20 το πρόβλημα είναι της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν βλέπω ότι σε αυτό μπορεί αν γίνει κάτι πρώτον διότι το σύνταγμά λεει και το έλεγε από το 1975 ότι για να στερηθεί κάποιος τα πολιτικά του δικαιώματα θα πρέπει να έχει εκδοθεί αμετάκλητη καταδίκη άρα θα πρέπει να είναι καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό, να καταστεί η απόφαση αυτή αμετάκλητη. Επομένως με την αναγγελία της απόφασης αν υποθέσουμε ότι γινόντουσαν αμέσως εκλογές αυτοί τυπικά είχαν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι είτε άλλαζε ο νόμος είτε όχι. Και με τον παλιό νόμο θα έπρεπε να καταστεί η απόφαση αυτή τελεσίδικη για να μπορέσουν να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα».

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει μια ρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία που να απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές πρόσωπα που βρίσκονται στη φυλακή, σημείωσε: «Πρέπει να δούμε τι διατύπωση ακριβώς είναι και ποιες κατηγορίες περιλαμβάνει πάντως εάν με αυτή την έννοια θέλουν να προκαλέσουν μια αναδρομική ισχύ της συγκεκριμένης ποινικής διάταξης θα έλεγα ότι έχει προβλήματα συνταγματικότητας».

Στην ερώτηση για το αν δεν έχει αναδρομική ισχύ, απάντησε: «Ναι αλλά όχι για πράξεις που έχουν τελεστεί πριν και έχουν καταγνωστεί ποινές. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κανένα τρόπο».

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση που συζητείται να δοθεί η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να προχωρά σε προληπτικό έλεγχο των αιτήσεων των κομμάτων που επιθυμούν να κατεβούν στις εκλογές, ανέφερε: «Η άποψή μου είναι κατηγορηματικά όχι. Έχουμε μια ιστορία σε αυτό τον τόπο, έχουμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η κάθοδος ενός κόμματος για τις ιδέες του και μόνο, έχουμε επαναλάβει δεκαετίες τώρα ότι σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία δεν διώκονται ιδέες, διώκονται οι πράξεις».

Για τις χθεσινές τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σημείωσε: « Όπως άκουσα φοβάμαι ότι είναι προβληματικές, δεν μπορεί να γίνει τώρα κάτι άλλωστε ο τρόπος που γίνεται δείχνει ότι υπάρχει ένας πανικός. Η δημοκρατία πρέπει να δείχνει ανοχή, όχι να δείχνει αμυνόμενη, φοβισμένη. Να φοβηθεί τι; Δεν φοβήθηκε τότε θα φοβηθεί τώρα!».