«Πρωτοφανής η διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ευεργέτησε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας έκανε λόγο για υπερβολικές εισαγγελικές διώξεις.

Παράλληλα ανέφερε πως «οι διώξεις -όπως της εγκληματικής οργάνωσης- χαρακτηρίστηκαν από τους εισαγγελείς» ενώ δήλωσε πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους δικαστές».

Την ίδια στιγμή εκτίμησε πως «η σημερινή κρίση θα είναι δικαστική και όχι πολιτική».

Ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε πως «άλλες εξουσίες προσπαθούν να ποδηγετήσουν την Δικαιοσύνη» λέγοντας πάντως πως «η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».

Τέλος ανέφερε πως «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το δικαστήριο θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Κούγια στα Παραπολιτικά 90,1:

Εν αναμονή της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κούγιας δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι είναι πρωτοφανής η διάρκεια πλην όμως έγινε είναι ένα λάθος και αυτό ευεργέτησε ειδικά το δολοφόνο του Φύσσα. Έγινε το λάθος να συσχετιστούν όλες οι υποθέσεις για τις οποίες ότι υπήρχε απλώς υποψία ότι μπορεί να συνέρχονται με μέλη της Χρυσής Αυγής, και στα πλαίσια της συλλογιστικής που αναπτύχθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση η οποία έχει κάνει αυτές τις πράξεις φτιάξαμε μια ογκώδη δικογραφία, με υπερβολικές ποινικές διώξεις για ορισμένους εκ των κατηγορουμένων, δεν μιλάω για τον δολοφόνο του Φύσσα, η οποία για να ολοκληρωθεί ως διαδικασία δυστυχώς χρειάστηκε αυτά πεντέμισι χρόνια».

«Σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια εμφιλοχώρησαν πολύ σημαντικές εξελίξεις στον ποινικό κώδικα και για τον τρόπο που χαρακτηρίζονται τα αδικήματα πλέον, έγιναν τροποποιήσεις πολύ σημαντικές, έγινε εκσυγχρονισμός πραγματικός γιατί έπρεπε να γίνει, και από την άλλη πλευρά έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά και τις ποινικές κυρώσεις. Οπότε αλλιώς ξεκίνησε αυτή η δίκη, τονίζω ότι είχε υπερβολικές εισαγγελικές διώξεις. Οι ποινικές διώξεις που άσκησαν οι Εισαγγελείς από την αρχή και όπως τις επεξέτειναν μετά ήταν υπερβολικές και αυτό είναι και το δύσκολο έργο του πλέον σοβαρού δικαστηρίου του Τριμελούς Κακουργημάτων να δώσει την πραγματική διάσταση της υποθέσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι δικαστές όταν ξεκίνησαν να δικάζουν αυτή την υπόθεση ήταν Εφέτες και τώρα είναι Αρεοπαγίτες», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους Εισαγγελείς της υπόθεσης, ο ποινικολόγος σημείωσε: «Όταν ασκήθηκαν οι διώξεις ασκήθηκαν από Εισαγγελείς, οι διώξεις χαρακτηρίστηκαν από Εισαγγελείς και έτσι χαρακτηρίστηκαν τα αδικήματα. Η νομική έννοια της εγκληματικής οργανώσεων ήταν μια νομική έννοια την οποία αξιοποίησαν οι Εισαγγελείς. Αυτοί άσκησαν την ποινική δίωξη όσον αφορά την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης, οι ίδιοι οι Εισαγγελείς για παράδειγμα την επίθεση στα συνδικαλιστικά μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα χαρακτηρίστηκε, ενώ ήταν απλές γροθιές, ως απόπειρα ανθρωποκτονίας. Θέλω να καταλάβετε ότι οι Εισαγγελείς εκείνο το οποίο κάνουν είναι ότι δεν αποφασίζουν, είναι να εκτιμούν κατά την ανθρώπινη και την νομική τους κρίση και σύμφωνα με την προσωπική τους και τη νομική τους αξιοπρέπεια ορισμένα γεγονότα και να τα χαρακτηρίζουν. Εκείνοι που τελικώς παίρνουν τις αποφάσεις είναι μόνο οι δικαστές. Η συγκεκριμένη εισαγγελέας, η κα Οικονόμου, θεωρείται ότι είναι πιθανώς η μελλοντική εισαγγελέας του Αρείου πάγου. Είναι ιδιαίτερα επαρκής, χαιρόμαστε να την έχουμε στα ακροατήρια εμείς οι δικηγόροι που μαζί με τους εισαγγελείς προτείνουμε στους δικαστές και οι δικαστές αποφασίζουν, και η πρότασή της ήταν ιδιαίτερα αιτιολογημένη».

Για τα μέλη του δικαστηρίου, ανέφερε: «Η κα Λεπενιώτου που είναι πρόεδρος του δικαστηρίου και τα μέλη του είναι επίλεκτα μέλη του δικαστικού σώματος. Η κα Λεπενιώτου είναι ήδη Αρεοπαγίτης. Δεν υπάρχει δικηγόρος στην Ελλάδα που να αμφισβητεί και τη νομική της επάρκεια και την προσωπική της και τη νομικής της αξιοπρέπεια, ούτε είναι πρόσωπο το οποίο θα επηρεαζόταν από ένα περιβάλλον δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή της για αυτό και εγώ είμαι σίγουρος ότι σήμερα η κρίση θα είναι καθαρά δικαστική, δεν θα είναι κρίση πολιτική».

«Είναι γεγονός, όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλες τις χώρες στον κόσμο, ότι η Δικαιοσύνη ενώ συνταγματικά αναφέρεται ότι είναι μια ανεξάρτητη αρχή πολλές φορές η πολιτική ηγεσία, η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία προσπαθούν να την ποδηγετήσουν και δυστυχώς υπάρχουν και δικαστές οι οποίοι οικοδομούν την καριέρα τους σε μια κομματική ταυτότητα. Αυτό έγινε στην Ελλάδα αλλά γίνεται και παγκοσμίως βλέπετε τι γίνεται στην Τουρκία, βλέπετε τι γίνεται σε άλλα καθεστώτα αλλά στην Ελλάδα γενικά σε κρίσιμες υποθέσεις η Δικαιοσύνη στέκεται πολύ ψηλά στο ύψος της», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Άλλο είναι το ποινικό δίκαιο, άλλο είναι η ποινική Δικαιοσύνη και άλλο οι πολιτικές συμπεριφορές για αυτό το λόγο οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρει σήμερα το δικαστήριο θα πρέπει όλοι να τη σεβαστούν. ...Θα πρέπει τη σημερινή απόφαση ούτε να εκμεταλλευτεί το κόμμα της αντιπολίτευσης αν είναι ευεργετικό για τους κατηγορουμένους, ούτε να το εκμεταλλευτεί η ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα αν είναι καταδικαστικό για τους κατηγορουμένους. Γιατί θεωρώ ότι ήταν ολέθριο σφάλμα η ταύτιση της κυβερνήσεως Σαμαρά με τον τρόπο που λειτούργησε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Όπως και νομίζω ότι θα είναι ολέθριο σφάλμα αν το δικαστήριο ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση να υπάρξει από την αντίστοιχη πλευρά μια πολιτική εκμετάλλευση ώστε να μπορέσει να έχει πολιτικά οφέλη, ουσιαστικά πριονίζουμε τα πόδια μας», υπογράμμισε ο κ. Κούγιας.