Δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας, αλλά και του συστήματος Υγείας, ολοένα και ισχυρότερο υψώνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο συναγερμός παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος για την Αττική και την ανησυχία αυτή εξέφρασαν για ακόμη μια φορά τόσο ο καθηγητής Ιατρικής του ΚΕΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανακοινώνοντας 399 νέα κρούσματα, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, σε τέσσερα επίπεδα. 

Χαρδαλιάς: Ενεργοποιούμε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα

 Την ενεργοποίηση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς  επεσήμανε πως η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενεργοποιήσει τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα. Η εφαρμογή των μέτρων, συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα υλοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ενώ τα μέτρα θα επικαιροποιούνται ανά δύο εβδομάδες.

 Πιο αναλυτικά, τα επίπεδα στον υγειονομικό χάρτη θα είναι τα εξής:

 Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

 Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και το γεγονός ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες είναι κάτι που εύκολα μπορεί να ανατραπεί».

 Τέλος,  σημείωσε πως στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.234 ενεργά κρούσματα, ενώ 14 σχολικές μονάδες έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων. Επίσης 114 τμήματα σε σχολεία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

 Μαγιορκίνης: Από τις 10 Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

 Ειδικότερα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι νέες διαγνώσεις αυξάνονται δραματικά σε όλη την Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από τις 10 Αυγούστου και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι μέτρια, όμως υπογράμμισε ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανησυχητικός καθώς επιβαρύνεται το σύστημα υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε επίσης ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν καθώς αναμένεται να συνδυαστούν και την εποχική γρίπη και ο συνδυασμός αυτός θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

 Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι πρέπει να κάνουνε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς, τονίζοντας ιδιαίτερα την χρήση της μάσκας, η οποία προστατεύει τους χρήστες, αλλά και τους άλλους ανθρώπους. «Δεν ξέρουμε αν είμαστε υγιείς, γι’ αυτό προστατεύουμε τους άλλους ανθρώπους από εμάς».

«Καμπανάκι» για την Αττική

Ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Αττικής, καθώς παρά τα μέτρα προστασίας τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. «Η  Αττική συνεχίζει να εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας», τέλος σημείωσε την ανάγκη της σωστής χρήσης μάσκας τονίζοντας  πως η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας.

Στα 399 τα νέα κρούσματα
Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 κρούσματα σε όλη τη χώρα, προκαλώντας νέα ανησυχία στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται να επιβαρύνεται συνεχώς, παρά τα μέτρα προστασίας. 

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τα 399 νέα κρούσματα τα  55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Δείτε live την ενημέρωση ΕΔΩ.