Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, για τις ταυτόχρονες εστίες μετάδοσης του κοροναϊού σε γηροκομεία, πλατείες και κλειστές δομές, αλλά και το κέντρο της Αθήνας όπου υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν ελεγχθεί για κοροναϊό, εκπέμπουν οι επιστήμονες.

To επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική θα απασχολήσει την τακτική τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ζητούμενο είναι να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να περιοριστεί η διασπορά στις εστίες υπερμετάδοσης. Την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας συνεργεία του ΕΟΔΥ, διενεργούν εκατοντάδες rapid test.

Οι πλατείες

Μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος να συγκεντρώνονται οι νέοι στις πλατείες μετά τα μεσάνυχτα, αφού όλα τα μπαρα, τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ που πωλούν αλκοόλ κλείνουν, δυστυχώς οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου το Σαββατοκύριακο είναι αποκαρδιωτικές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το Σάββατο, αμέσως μόλις έκλεισαν τα μπαρ, στη Νέα Σμύρνη δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πολύ κόσμο που διασκέδαζε, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.

Ίδια εικόνα και στο Μοναστηράκι. Νέοι, ο ένας πάνω στον άλλον, με μπύρες στο χέρι, μαζεύονται σε μεγάλες παρέες σαν να μην υπάρχει πανδημία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι όπου το κλείσιμο του περιπτέρου της πλατείας τα μεσάνυχτα δε φαίνεται να πτόησε τους θαμώνες, οι οποίοι προνόησαν να έχουν τις προμήθειές τους, προκειμένου να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους, αδιαφορώντας για τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων και τα μέτρα προστασίας.

Οι εικόνες συνωστισμού καλά κρατούν, την ώρα που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες συναθροίσεις, ένα άτομο μπορεί να μολύνει ακόμη και 100 συνανθρώπους του.

Ωστόσο οι εικόνες στις πλατείες δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί, καθώς δεν έχουν τέλος τα κρούσματα σε γηροκομεία και εργοστάσια και γενικότερα σε κλειστές δομές όπου η συγκέντρωση κόσμου είναι αναπόφευκτη.

20 νέα κρούσματα στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα -Πέντε Ελληνες, 15 αλλοδαποί

Χτες κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν rapid tests για τον κοροναϊό στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487, από τα οποία ανευρέθησαν είκοσι (20) θετικά, εκ των οποίων πέντε (5) αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς, οκτώ (8) γυναίκες, δώδεκα (12) άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Δύο κρούσματα στο Δρομοκαΐτειο

Συναγερμός σήμανε, εξάλλου, στο Δρομοκαΐτειο μετά τον εντοπισμό δύο τροφίμων που έχουν νοσήσει με κοροναϊό.

Και οι δύο είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος εκφράζει φόβους για διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι δύο ασθενείς (αλλοδαποί σύμφωνα με πληροφορίες) νοσηλεύονταν σε τμήμα οξέων περιστατικών, στον ίδιο θάλαμο από τις 25 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη τους έγινε τεστ κοροναϊού, το αποτέλεσμα του οποίου βγήκε σήμερα και τους έδειξε θετικούς στον ιό. Ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.

«Και οι δύο κοιμούνταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο έχει επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες. Ο ίδιος τονίζει ότι ο ασθενής που εξακολουθεί να νοσηλεύεται «πρέπει να φύγει άμεσα από το Δρομοκαΐτειο, για νοσοκομείο που νοσηλεύει περιστατικά κοροναϊού. Δεν μπορεί να μένει στο νοσοκομείο και να το φροντίζει το προσωπικό που είναι αναστατωμένο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας», σημειώνει. Υπογραμμίζει δε, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται να κάνουν τεστ κοροναϊού.

Νωρίτερα σήμερα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβει στο ξενώνα στην οδό Σατωβριάνδου προκειμένου να πραγματοποιήσει τεστ σε τρόφιμους και εργαζόμενους. Το προσωπικό καθαριότητας του νοσοκομείου, πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας διασφάλιση της εργασίας του.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εξάλλου, μετέβη σήμερα στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, στην Αχαΐα, προκειμένου να διενεργήσει τεστ σε όλο το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, μετά το δεύτερο κρούσμα κορονοϊού.

Κρούσματα σε Γηροκομεία

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε γηροκομεία.

Ανησυχία σε Ιωάννινα και Καρδίτσα 

Στα Ιωάννινα, βρέθηκαν θετικοί δύο εργαζόμενοι σε γηροκομεία και ήδη ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα γηροκομεία του Άγιου Παντελεήμονα και της Καρδίτσας, όπου βρέθηκαν θετικοί συνολικά 8 εργαζόμενοι.

Συνολικά 8 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καρδίτσα.

Ειδικότερα, την Τρίτη 29/9, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες, βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας.

Άμεσα ελήφθησαν δείγματα από το υπόλοιπο προσωπικό και τους ωφελούμενους με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής.

Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 3/10, εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα στο προσωπικό.

Συναγερμός σήμανε και στις υγειονομικές Αρχές, καθώς υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών» της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Μάλιστα, ο εν λόγω υπάλληλος επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα Epiruspost.gr, Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στα δύο γηροκομεία.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και Κινητή Μονάδα προχώρησε στον έλεγχο των ηλικιωμένων και του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας τοπικής ιστοσελίδας, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προχώρησε σε έλεγχο και ηλικιωμένων στο Γηροκομείο «Ζωσιμαδών» το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που λειτουργεί στα Ιωάννινα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε επίσης γνωστό ότι εργαζόμενη στον Ζωγράφειο Οίκο βρέθηκε θετική στον ιό όμως η συγκεκριμένη υπάλληλος απουσίαζε με κανονική άδεια την τελευταία βδομάδα.

Αρκετές ημέρες δηλαδή πριν βρεθεί θετική δεν είχε καμία επαφή με τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή.

Κρούσμα κορονοϊού και στα Δικαστήρια Βόλου. Υπάλληλος των δικαστηρίων βρέθηκε θετικός στον ιό SARS-COV-2. Για το λόγο αυτό το Πρωτοδικείο θα παραμείνει κλειστό αύριο και μεθαύριο για να γίνει η απολύμανση και φυσικά η ιχνηλάτηση του κρούσματος το οποίο εντοπίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων (κάθε εβδομάδα) που κάνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα Δικαστήρια του Βόλου και το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα καθώς έγινε και επαναληπτικό τεστ.

20 θετικά δείγματα σε 1.479 rapid tests στην Πέλλα το περασμένο τριήμερο - Επιχειρούν 18 κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Συνολικά 1.479 rapid tests, εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά, έχει πραγματοποιήσει από την Παρασκευή έως και την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Πέλλα, σε συνέχεια των ελέγχων που διενεργούν 18 κλιμάκια στην ευρύτερη περιοχή, μετά τον εντοπισμό μεγάλης εστίας κρουσμάτων σε κονσερβοποιία της Σκύδρας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν στον δήμο Έδεσσας 189 τεστ, στον δήμο Αλμωπίας 554, στον δήμο Σκύδρας 569 και στον δήμο Πέλλας 167.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους ελέγχους στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.