Το επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η πρωτεύουσα, με τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» για την ανησυχητική διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. 

Παρότι η τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας, αφού έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα οι μολύνσεις στην Αττική δεν ξεπέρασαν τις 100, ωστόσο η κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα μετά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ προκάλεσαν έντονη ανησυχία. 

Συγκεκριμένα,  η Κινητή Ομάδα Υγείας  κατέγραψε 20 κρούσματα του νέου κοροναϊού, μετά από μαζική δειγματοληψία στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τρόμο προκαλεί η κατάσταση σε γηροκομεία της επικράτειας που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες, με νέες εστίες να εμφανίζονται ανά την Ελλάδα. 

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική πορεία της νόσου μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Καμπανάκι για τους ασυμπτωματικούς
Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κοροναϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας και μόνο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό έως και σε 80 άτομα σε συνθήκες συνωστισμού. Υπολογίζεται ότι το 50-80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ασυμπτωματικοί ήταν άλλωστε και στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσοι εντοπίστηκαν θετικοί κατά τα διεξαγωγή των rapid tests από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.

Ασυμπτωματικοί οι ασθενείς με κοροναϊό στο Δρομοκαΐτειο
Ασυμπτωματικοί ήταν και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Δρομοκαΐτειο και βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Τα αποτελέσματα του τεστ που έγινε την Πέμπτη, βγήκαν την Κυριακή. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από τις 25 Σεπτεμβρίου, κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, ενώ ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.

Κατόπιν αυτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εκφράζει φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού τονίζοντας, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία να κάνουν τεστ κοροναϊού.
Ακόμη 4 ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο

Στο μεταξύ, επιδεινώθηκε η κατάσταση για 4 ακόμα ηλικιωμένους με κοροναϊό από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σκάι, ο αριθμός των νοσούντων στο γηροκομείο αυξήθηκε και πλέον οι ασθενείς με κοροναϊό είναι 53, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της δομής και ο γιος του.

Επιπλέον, ο φερόμενος ως «ασθενής μηδέν» φαίνεται πως δικαιώνεται, καθώς ένας ηλικιωμένος τρόφιμος φαίνεται να νόσησε από τις 12 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να κόλλησε το νοσηλευτή.

Ανησυχία για τα γηροκομεία
Μεγάλη είναι η ανησυχία των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες.Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Στην Καρδίτσα και τα Ιωάννινα βρίσκονται νέες εστίες κοροναϊού, που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας των περιοχών.

Στην Καρδίτσα, τα τεστ από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδωσαν θετικά οκτώ δείγματα, τα οποία αφορούν εργαζομένους.

Στα Ιωάννινα, στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών», έχει σημάνει συναγερμός, καθώς βρέθηκε θετική στον ιό μια υπάλληλος, η οποία εργάζεται και σε δεύτερο γηροκομείο της περιοχής.

Καθολική χρήση μάσκας 
«Ο Σεπτέμβρης και ο Αύγουστος με τις διακοπές ήταν δύσκολοι μήνες για την εξάπλωση του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι πολλοί ασυμπτωματικοί μετέδωσαν τον ιό κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

«Οι ασυμπτωματικοί πρέπει εγκαίρως να βρίσκονται και να περιορίζονται στο σπίτι με μάσκα. Η επαφή με τους δικούς τους στο σπίτι να είναι με μάσκα και ανοιχτά παράθυρα και να μένουν μόνοι τους» είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως πρέπει να φοράμε μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους γιατί υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 10,1% δεν πιστεύει ότι υπάρχει κοροναϊός. «Αυτό το ποσοστό είναι σοκαριστικό», ανέφερε η πρόεδρος ενώ έκανε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να προσέχουν ειδικά αν μένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο για τα μέτρα, υποστήριξε ότι αν γίνει υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας , θα πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις.

«Με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει μια ευθεία πορεία. Αν δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες 20 μέρες, πιστεύω ότι θα πάμε σε χρήση μάσκας παντού. Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πολύ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα με τις ιώσεις» τόνισε.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται
Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 10 μ.μ.

Για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε μιλήσει στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως «Oσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία».

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στο Mega. Ακολούθως αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 22:00 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. «Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.