Αυξάνοντα αντί να μειώνονται τα κρούσματα του κοροναϊού με την διασπορά να απλώνεται σε όλη τη χώρα, ενώ η Αττική να βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό του ιού. Ο αριθμός ρεκόρ των 416 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ και η έξαρση στην Αττική με 240 κρούσματα να κυκλώνουν την περιοχή φέρνουν νέα μέτρα στο τραπέζι της κυβέρνησης, αλλά και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Οκτώ ημέρες μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική, τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση αντί να μειώνονται και ήδη έχει ηχήσει το καμπανάκι για νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν υπό το πρίσμα της Επιτροπής και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αυριανή σύσκεψη όπου θα επανεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Μάσκες παντού

«Αυτοπροστασία ή καραντίνα» ήταν το δίλημμα που είχε θέσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα για τον κοροναϊό, και όλα δείχνουν ότι σταδιακά η Αττική θα περάσει σε νέα φάση μέτρων. Οι πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν ότι θα προταθεί το μέτρο της μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η επιβολή προστίμων.

Ακόμη παραμένει ως ύστατη λύση το lockdown για την Αττική, ωστόσο οι επόμενες ημέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα καταγραφεί θα δείξουν αν έφτασε η στιγμή για την μεγάλη απόφαση, η οποία ωστόσο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. 

Το μέτρο της μάσκας ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι αυτό που θα ανακοινωθεί και ίσως υπάρξουν και παρεμβάσεις για το θέμα των πλατειών καθώς εκεί εντοπίζεται συνωστισμός από νέους κάθε βράδυ, μετά και το κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης.

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας RΟ στην Αττική

Μετά τους ανησυχητικούς σημερινούς αριθμούς κρουσμάτων κοροναϊού και διασωληνωμένων, μία ακόμη «καμπάνα» για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «χτύπησε» η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κοροναϊού, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.

 Όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.

 Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται δε, στην Αττική, η οποία εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου.