Η «μάχη» της πλατείας και της αποφυγής συγκέντρωσης ατόμων σε ανοικτούς δημόσιους υπαίθριους χώρους συνεχίζεται.

Αν και αρκετοί ήταν αυτοί που έδειξαν να αδιαφορούν την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, την επόμενη, με την έναρξη δηλαδή των περιπολιών της αστυνομίας, η κατάσταση έδειξε να βελτιώνεται. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να καταφεύγουν στις πλατείες μόλις κλείνουν τα καταστήματα, ώστε να συνεχίσουν στα πάρκα τα ποτά τους.

Με τις περιπολίες της αστυνομίας να έχουν ενταθεί ωστόσο και τα περίπτερα να λειτουργούν κι αυτά με ωράριο, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Οι περιπολίες των αστυνομικών έφεραν… πρόστιμα το Σαββατοκύριακο, κάτι που έκανε αρκετούς να αναθεωρήσουν στην ιδέα του να παραβούν τους κανόνες.

Στο πλαίσιο των περιπολιών για τους ελέγχους για συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, η αστυνομία το τελευταίο Σαββατοκύριακο έκανε 28.885 ελέγχους ατόμων. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν 44 πρόστιμα των 150 ευρώ.

Την ίδια ώρα, κάνοντας ελέγχους για το κατέβασμα των ρολών τα μεσάνυχτα, σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, οι αστυνομικές αρχές έκαναν 943 ελέγχους στην Αθήνα. Συνολικά βεβαιώθηκαν 22 πρόστιμα των 5.000 ευρώ για υπέρβαση ωραρίου, ενώ εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα έγιναν 1.935 έλεγχοι καταστημάτων, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, και βεβαιώθηκαν 21 πρόστιμα των 10.000 ευρώ, ενώ εφαρμόστηκε επίσης η αυτόφωρη διαδικασία και επιβλήθηκε και τριήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα 9 από αυτά ήταν για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, 6 για υπεράριθμους πελάτες και 6 παραβάσεις κανόνων λειτουργίας. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έγιναν και 1.641 έλεγχοι σε Μέσα Μαζική Μεταφοράς και καταγράφηκε μόλις μία παράβαση μη χρήσης μάσκας.