Ο Μάικ Πομπέο συνοδεία της συζύγου του αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ , τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι και μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης νωρίτερα το απόγευμα. 


Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ, καθώς και από στελέχη της ΙΚΘ, και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου.





Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.






Συνεχίζοντας την ξενάγηση στο μουσείο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα 6.000.000 νεκρούς, ενώ τήρησαν ενός λεπτού σιγή.


Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ ανέρτησε στο twitter την κοινή επίσκεψη τους στο χώρο του μουσείου 



 






Δείτε βίντεο από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο