Με την επιδημιολογική εικόνα της να επιδεινώνεται, αναμένεται σήμερα οι αριθμοί κρουσμάτων κοροναϊού που θα ανακοινωθούν να… τρομάξουν. Αρκεί κανείς να προσθέσει τα κρούσματα του Καρά Τεπέ 243 και τα κρούσματα που συνήθως ανακοινώνεται καθημερινά, τα οποία ξεπερνούν τα 200.

Η Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο και εκτιμάται ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες, εκτός κι αν υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νωρίτερα, θα δείξει εάν η Περιφέρεια Αττικής θα οδηγηθεί σε τοπικό lockdown. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ωστόσο στις  υγειονομικές αρχές το γεγονός ότι αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και το σύστημα Υγείας αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να πιέζεται.

 Όσο τα νοσοκομεία της Αττικής θα γεμίζουν με ασθενείς που πάσχουν από κοροναϊό και η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται για νέα αυστηρότερα μέτρα. Από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η έντονα αυξητική τάση της καμπύλης των κρουσμάτων συνηγορεί στο γεγονός ότι τα όσα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται θα είναι μόνο η αρχή της αυστηροποίησης των μέτρων.Η έκρηξη κρουσμάτων όμως στη Λέσβο και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε όλη την χώρα χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου στους ειδικούς.

Έκρηξη στη Λέσβο

Ακόμη ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καταγράφεται στη Λέσβο. Ο ΕΔΟΥ πραγματοποίησε συνολικά 7.064 ελέγχους γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid test) για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2. Έχουν ανευρεθεί 243 νέες μολύνσεις (ποσοστό 3,44 %), εκ των οποίων 128 είναι άνδρες (52,7%), με μέση ηλικία τα 24 έτη. Επίσης, εξετάσθηκαν 40 μέλη διαφόρων ΜΚΟ, καθώς και 120 αστυνομικοί που εργάζονται στο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν στο σύνολο τους αρνητικά. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος και νέα περιοριστικά μέτρα στο νησί.

Συναγερμός στο Άγιον Όρος

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον οχτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες σε μία μόνο μονή (Αγίου Παύλου) του Αγίου Όρους, που τέθηκε ήδη σε καραντίνα.

 Ένας μοναχός, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταφέρθηκε για νοσηλεία έκτος Άθω καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος καθώς τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε μια άλλη μονή (Χελανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη).

 «Δεν αποκλείεται  lockdown»

Το ενδεχόμενο για λήξη πρόσθετων μέτρων άφησε ορθάνοιχτο ο κ. Πέτσας. «Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», σημείωσε. Η κυβέρνηση προειδοποιεί σε όλους τους τόνους πως η «Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει πως αυτό το βήμα πρέπει να το αποτρέψουμε.

 Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής  Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ζήτησε να ληφθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown. «Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», σημείωσε ο καθηγητής.

 Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές. «Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά», εξήγησε.

 Πρότεινε επίσης δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%.