Τεράστιες καταστροφές και δύο νεκρούς αφήνει πίσω του ο Ιανός, ο οποίος σάρωσε τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο φονικός -όπως αποδείχτηκε- μεσογειακός κυκλώνας, μπορεί εν τέλει να μην είχε τη δύναμη που φοβούνταν οι μετεωρολόγοι ωστόσο στο πέρασμά του, ειδικά από ορισμένες περιοχές, άφησε τεράστιες καταστροφές.

Οι εικόνες από τις περιοχές που πλήγηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα είναι αποκαρδιωτικές, ενώ νησιά ολόκληρα έμειναν χωρίς ρεύμα.

Σκάφη βούλιαξαν, νησιά βυθίστηκαν στο σκοτάδι, δέντρα ξεριζώθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν και επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν. Παραλίες σβήστηκαν από τον χάρτη στο Ιόνιο.

Θύματα και καταστροφές στη Θεσσαλία

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε Θεσσαλία, η οποία από εχθές το πρωί μετράει τις πληγές της.

Ο Ιανός άφησε πίσω του δύο νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Όσον αφορά στους νεκρούς, πρόκειται για έναν άνδρα κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστός ακόμα ένας θάνατος. Η πρώτη νεκρή από τον κυκλώνα στη χώρα μας καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα από τον «Ιανό» - Πλημμύρισε σχεδόν όλη η πόλη

Τη βιβλική καταστροφή που έπληξε την Καρδίτσα από την κακοκαιρία «Ιανός» αποτυπώνουν οι εικόνες και το σοκαριστικό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου.



Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης



Το βίντεο δείχνει εικόνες από τους πλημμυρισμένους δρόμους της Καρδίτσας το πρωί του Σαββάτου, μίας μεγάλης πόλης που σχεδόν καλύφθηκε με νερό.



«Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σήμερα αργά το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Ο ίδιος πιο νωρίς χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζοντας: «Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις».

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.


Η άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων και των φερτών υλικών που παρέσυρε είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει κομμάτι του Κέντρου Υγείας, να κοπούν δρόμοι, να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις




Παράλληλα, σύμφωνα με το karditsalive.net, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Καρδίτσα. Η παλαιά γέφυρα που δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από πεζούς έχει υποστεί καθίζηση.

Η άνοδος της στάθμης του ποταμού Πάμισου, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα τμήμα του Κέντρου Υγείας.

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει τα εξής:

«Όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, παρακαλούμε πολύ να απευθυνθούν στον κατά τόπο αρμόδιο πρόεδρο. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και στο Mouzaki Palace. Κατόπιν επικοινωνίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη με τον Χρήστο Μιχαλάκη αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και τον Δημήτρη Παπαστεργίου δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε πως αν παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη θα διαθέσουν κλίνες στα ξενοδοχεία των Τρικάλων. Επιπλέον οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Μουζακίου μεταφέρθηκαν στη Μαθητική Εστία Μουζακίου». 

Βίντεο του parapolitika.gr από επιχείρηση διάσωσης 



Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.



Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».




Πλημμύρισαν 5.000 σπίτια 

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, προσπάθησε να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν στην τεράστια αυτή καταστροφή, πλημμυρίζοντας 5.000 κατοικίες!

Οι πέντε παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή

οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών

η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά

η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών
οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

Εικόνες καταστροφής στον Αλμυρό

Μεγάλη καταστροφή υπέστη ο περιφερειακός Αλμυρού από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού».

Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ένα μεγάλο μέρος του δρόμου δεν υπάρχει πια, καθώς το παρέσυρε ο χείμαρρος Ξηριάς.



Το πέρασμα του «Ιανού» ήταν καταστροφικό, αφού δρόμοι κόπηκαν στη μέση, κολώνες φωτισμού κατέρρευσαν, ιδιοκτησίες υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές και δίκτυα καταστράφηκαν.



Διασώθηκαν πάνω από 727 άτομα

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως έχουμε ζημιές στις υποδομές, λέγοντας ωστόσο πως αυτές που θα φτιάξουμε θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Θέλουμε άμεσα αποτίμηση των ζημιών για να ζητήσουμε χρηματοδότηση υποστήριξε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προσθέτοντας πως όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έξω προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να συνεργαστούμε γρήγορα, υπογράμμισε επίσης ο κ. Αγοραστός. Τέλος είπε πως ήταν ένα φαινόμενο ξεχωριστό και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μας αιφνιδίασε. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, όταν ήταν στο μάτι του κυκλώνα η μισή Θεσσαλία, ενώ διασώθηκαν 727 άτομα».

Τις πληγές της μετρά η Λαμία – Σπίτια πλημμύρησαν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν

Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν οι κάτοικοι στα χωριά της Λαμίας και μαζί τους πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και χειριστές μηχανημάτων που επιχειρούσαν σε πολλές περιοχές ακολουθώντας την πορεία που είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πόλη της Λαμίας δεν αντιμετώπισε ακραίες καταστάσεις παρά το γεγονός ότι απειλήθηκε με έντονη βροχόπτωση 



Στο αεροδρόμιο της Λαμίας όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά αεροπλάνα το ύψος του νερού ξεπέρασε τα 60 εκ. με μηχανήματα του Δήμου της Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς να προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο για να φύγουν τα νερά.

Καταστράφηκαν υποδομές σε χωριά της Φθιώτιδας

Σε αρκετά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας έχουν νοιώσει για τα καλά στο πετσί τους»
τους το αποτύπωμα του «Ιανού», καθώς καταστράφηκαν υποδομές οι οποίες λύγισαν στη τεράστια ορμή των υδάτων.

Ο δρόμος Λαμίας - Καρπενησίου, λαβωμένος σε αρκετά σημεία, παρέμενε αποκλεισμένος, και η συγκοινωνία προς το Καρπενήσι γινόταν μέσα από διάφορους βοηθητικούς δρόμους που μπορέσαν να ανασάνουν. Πολλά χωριά, επίσης, παρέμειναν στο σκοτάδι, μετά από συνεχόμενες διακοπές του ρεύματος.



Καταστροφές σε καλλιέργειες στη Λαμία

Σε απόγνωση είναι οι αγρότες και οι παραγωγοί στον κάμπο της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Ιανός» προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως στο βαμβάκι.

Το βίντεο που θα δείτε είναι από την περιοχή του Λιανοκλαδίου όπου πλημμύρισαν τα πάντα μετά την πρωτοφανή βροχόπτωση της Παρασκευής.



Ο Ιανός έπληξε και την Κορινθία – Πλημμύρισαν τα Λουτρά Ωραίας Ελένης

Ο κυκλώνας Ιανός έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή στα Λουτρά Ωραίας Ελένης και την Αλμυρή, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες.

Δεκάδες ήταν οι κλήσεις σημειώθηκαν προς την πυροσβεστική για απάντληση υδάτων.



Υπόγεια, αυλές σπιτιών και ισόγεια καταστήματα πλημμύρισαν από τη θεομηνία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν πλημμύρισαν.

Πλημμύρισαν οι δρόμοι στην Ερέτρια

Πολλά προβλήματα προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός και στη Ερέτρια με πλημμυρισμένους κεντρικούς δρόμους.

Η περιοχή είχε πληγεί από τις φονικές πλημμύρες στις 8 και 9 Αυγούστου 2020 που είχε προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχοπτώσεις να κατεβάσουν και φερτά υλικά από τις ορεινές περιοχές.



Πλημμύρισε η παραλία του Ρίου

Πολλά προβλήματα και στο Ρίο προκάλεσε ο Ιανός

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στην παραλία του Ρίου βγάζοντας στο δρόμο χαλίκια και πέτρες, δημιουργώντας εικόνες βιβλικής καταστροφής, από το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας Ιανός.

Το νερό στον παραλιακό δρόμο έχει φτάσει στα 50 εκατοστά κλείνοντας τις εισόδους των καφετεριών και εστιατορίων που βρίσκονται εκεί. Η θάλασσα μετακινήθηκε τουλάχιστον 20 μέτρα στη στεριά γεμίζοντας φερτά υλικά την παραλία.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περιοχή.



Μεγάλες ζημιές σε νησιά του Ιονίου

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τα νησιά του νοτίου Ιονίου - Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη.

Οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και τέσσερα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές.

Εικόνες από την επέλαση του κυκλώνα στην Κεφαλονιά

Οι εικόνες από το Αργοστόλι είναι αποκαλυπτικές για το τι συνέβη κατά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ιανός που προκάλεσε ο Μεσογειακός Κυκλώνας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, στο MEGA, το κάτω μέρος της πόλης πλημμύρισε από την υπερβολική ποσότητα νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Πολλά τα προβλήματα και στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς όπου η βροχή που έφερε η κακοκαιρία Ιανός δημιούργησε χειμάρρους. Νερά μπήκαν σε σπίτια και καταστήματα ενώ το οδικό δίκτυο αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα από πτώσεις δέντρων σε πολλά σημεία.





Φώτο: Theodora Barzouka



Πνίγηκε στις λάσπες η Άσσος – Αγνώριστο το χωριό

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστη το γραφικό χωριό Άσσος στην Κεφαλονιά από τον κυκλώνα Ιανό.

Η παραλία της Άσσου, με τα γραφικά σοκάκια πρακτικά δεν υφίσταται καθώς τόνοι λάσπης και μπάζα μεταφέρθηκαν σε ένα ορμητικό χείμαρρο από ρέμα της περιοχής.



Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ekefallonia.gr άνθρωποι που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τα ορμητικά νερά, προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους. Οι τελευταίοι τουρίστες, αφού έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, μάζεψαν άρον άρον τα πράγματά του και αναχώρησαν από το νησί.



Οι κάτοικοι απευθύνουν κραυγή αγωνίας ζητώντας την άμεση επέμβαση του κραιτκού μηχανισμού για να τους στηρίξει. Οι περιουσίες τους χάθηκαν κάτω από τη λάσπη και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, καταγγέλλουν ότι οι αρχές ακόμα δεν έχουν σπεύσει προς βοήθειά τους.

«Έχουν χαθεί μαγαζιά, αυτοκίνητα, σπίτια. Έχουν γίνει ένα με τα χώματα της λάσπες και τις πέτρες. Αλλά δεν έχει πατήσει άνθρωπος το πόδι του ακόμα», αναφέρει νεαρή καταστηματάρχης που έχασε την επιχείρησή της.



Στην Αγία Ευφημία οι ισχυροί άνεμοι έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

 





Δειτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς:



Πνίγηκε το Φισκάρδο

Εικόνες καταστροφής αντικρίζουν σήμερα και οι κάτοικοι στο Φισκάρδο και το Ληξούρι.



Κατά τη διάρκεια της νεροποντής οι δρόμοι των οικισμών μετατράπηκαν χειμάρρους παρασύροντας στο διάβα τους ακόμα και αυτοκίνητα.

Στο συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε κάτοικος βλέπουμε τα ορμητικά λασπόνερα να πνίγουν το Φισκάρδο και να καταλήγουν στην Πλατεία.

 

Μετρά τις πληγές του το Ληξούρι

Βομβαρδισμένο τόπο θυμίζει και το γραφικό Ληξούρι. Το πέρασμα οτυ κυκλώνα άφησε πίσω κατεστραμμένες κατοικίες και καταστήματα, καταπλακωμένα οχήματα και βυθισμένα σκάφη. ΑΠό τη μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε το νεκροταφείο της κωμόπολης.


Διέλυσε την Ιθάκη – Φαινόμενο «Cappuccino coast»

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», είπε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φαινόμενο που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής ονομάζεται «Cappuccino coast» και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ.



Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε το ιστιοφόρο έπνεαν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Ο Ιανός σάρωσε τη Λευκάδα

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, καθώς κατέβηκαν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ η Πυροσβεστική έκανε πολλές αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.




Καταστροφές στη Ζάκυνθο

Δύσκολα πέρασε και η Ζάκυνθος.  Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ.

Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, έμεινε χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες, αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ζημιές σημειώθηκαν και στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ στο λιμάνι βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έπεσε ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.



Προβλήματα από τους ανέμους στην δυτική Πελοπόννησο

Πολλά προβλήματα, με πτώσεις δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και στην δυτική Πελοπόννησο. Στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ήταν εντονότερα τα φαινόμενα, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ.



Σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο μεταβαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Την Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, που επλήγησαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», επισκέπεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, όπου τον περίμενε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός.

Ο κ. Χαρδαλιάς μαζί με τον κ. Τραυλό πέταξαν πάνω από πληγείσες περιοχές όπως η Σάμη και η Παλλικη.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου,  φθασε στην Κεφαλονιά σημαντική βοήθεια. Αναλυτικότερα στο νησί βρίσκονται τρία μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και τρία πιο μικρά με πυροσβέστες, εργοδηγοι της ΔΕΔΔΗΕ, μια νταλίκα με κορμους για τους πυλώνες ηλεκτροδότησης που έχουν διαλυθεί. Ακόμα δύο μεγάλα φορτηγά της ΔΕΗ αλλά και αυτοκίνητα του ΟΤΕ, ώστε να αποκαταστήσουν όλες τις βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδοτησης και τηλεπικοινωνιων του νησιού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων στα τρία νησιά του Ιονίου με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για τον καλύτερο συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών τους προς ταχεία αποτίμηση και άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.

Στο έλεος του Ιανού η Κρήτη: Κλείνουν γέφυρες, πλημμύρισαν καταστήματα

Στο έλεος του Ιανού βρέθηκε εχθές και η Κρήτη.

Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις από τα δυτικά και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, καταιγίδες και κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στο νομό Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης της βροχόπτωσης είναι το βίντεο στο οποίο φαίνεται πως η πλατεία των Λιονταριών, στο Ηράκλειο, έχει πλημμυρίσει.

Οι μόνοι που βρίσκονταν στο σημείο ήταν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι με σκούπες έδιωχναν τα νερά.





Έκλεισαν γέφυρες

Οι αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο όλων των ιρλανδικών γεφυρών με την αρχή να γίνεται στον Κατσαμπά που ήδη έχει υπερχειλίσει ο ποταμός στην περιοχή και είναι επικίνδυνη η διάβαση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.gr, υπήρξαν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για προβλήματα προκλήθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πλημμυρίσει.

Στο σκοτάδι το Ηράκλειο – Προβλήματα στις πτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές περιοχές του Ηρακλείου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, όπως οι γειτονιές γύρω από τον Άη Γιάννη στην Κνωσού.

Παράλληλα, οι συνεχείς αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος δημιουργούν πολλά προβλήματα, ενώ έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε σε πυλώνα της ΔΕΗ στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ.

Σοβαρό πρόβλημα υπήρξε, δε, και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο της πόλης δεν κατάφεραν να προσγειωθούν τρία αεροπλάνα.

Διακοπές ρεύματος

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε έκρηξη πυλώνα της Δ.Ε.Η. στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στο ύψος του παλιού ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές. Συνεχείς διακοπές συμβαίνουν ανα τακτά χρονικά διαστήματα σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Δεν μπορούσαν να προσγειωθούν αεροπλάνα στο Ν. Καζαντζάκης

Σοβαρό πρόβλημα, όπως αναφέρει το neakriti,  προκάλεσε και στις πτήσεις καθώς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερες από τέσσερεις πτήσεις. Οι πτήσεις προωθήθηκαν για προσγείωση σε Αθήνα, Χανιά και Κω.

Έπεσε μπαλκόνι στη Νέα Αλικαρνασσό

Στις παράπλευρες απώλειες της καταιγίδας είχαμε και την πτώση ενός μπαλκονιού στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας cretapost.gr, ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, καθώς δεν υπήρχαν περαστικοί στο συγκεκριμένο δρόμο. Το μπαλκόνι πάντως, έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα όπου προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αστυνομία και συνεργείο της ΔΕΗ. Η μεν αστυνομία για να αποκλείσει το σημείο και το συνεργείο της ΔΕΗ για να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκάλεσε στην ηλεκτροδότηση η πτώση των υλικών του μπαλκονιού σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα για λίγη ώρα γειτονικές κατοικίες να έχουν διακοπή ρεύματος.



Χείμαρροι οι δρόμοι στο Ηράκλειο

Σε χειμάρρους μετατράπηκαν μέσα σε λίγα οι δρόμοι στο Ηράκλειο, με φερτά υλικά να γεμίζουν το οδόστρωμα και τα φρεάτια να ξεχειλίζουν.



Ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου τα αυτοκίνητα κινούνταν σημειωτόν. Στην 62 Μαρτύρων υπήρξαν πληροφορίες οτι αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και περαστικοί συνέδραμαν ώστα να βγουν οι επιβάτες από αυτά.



Από το μεσημέρι, όπως αναφέρει το cretapost, είχαν ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις στον νομό Χανίων και μέχρι τις 5 το απόγευμα είχαν ήδη καταγραφεί 71 χιλιοστά βροχής στην Παλαιόχωρα.

Δείτε τις βροχοπτώσεις έτσι όπως τις κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr:



Ζημιές στην ακριτική Γαύδο

Ζημιές, κυρίως σε υποδομές της ακριτικής Γαύδου, προκάλεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το πέρασμα του «Ιανού» από το νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σε σημεία του οδικού δικτύου του νησιού σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις, ενώ στην περιοχή Σαρακίνικο λάσπες και νερά προκάλεσαν ζημιές σε μια επιχείρηση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, «παρά την ένταση της βροχής δεν κινδύνευσαν πολίτες. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Σαρακίνικο, όπου και φούσκωσε το ρέμα, ενώ κατολισθήσεις υπάρχουν και σε σημεία του οδικού δικτύου. Ήδη μηχανήματα του δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».

Λόγω των ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο τουριστικού σκάφος από τη Γαύδο.

Πώς θα κινηθεί ο Ιανός

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες του Ιανού θα περιοριστούν στην Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 27, στην Ήπειρο από 15 έως 29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 12 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς, ενώ στη Ρόδο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ τοπικά. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια πελάγη βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη ανατολικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ βαθμιαία θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς.

Στην Αττική αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά στα 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς