Την αντιμετώπιση της έκρηξης κρουσμάτων που παρουσιάζονται στην Αττική αποφάσισε η κυβέρνηση με νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Η Αττική και το κέντρο της Αθήνας ειδικότερα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς του ιού μπαίνουν στο φάσμα… της καραντίνας με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει μέτρα για τον περιορισμό των συναθροίσεων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και για την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω η εξάπλωση του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Αττική προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωινή σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου με όλους τους αρμόδιους φορείς, παρουσία και του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα.

Υποχρεωτική η τηλεργασία 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και την  τηλεργασία, η οποία πια  καθίσταται υποχρεωτική για 4 στους 10 εργαζομένους στο λεκανοπέδιο Αττικής.

  Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις δουλειές γραφείου.

  Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους, επίσης στην Αττική. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

  Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου.

Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική

Τα επιπλέον έκτακτα μέτρα στην Αττική για να περιοριστεί η πανδημία του κοροναϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

 Τα έκτακτα μέτρα είναι: 

 Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)

Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

Σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 ετών στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Επίσης, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

 Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί»). Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, σημείωσε.

 «Σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο. Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες», ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

 Μαγιορκίνης: Διπλασιασμός κρουσμάτων στην Αττική

Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει τάσεις υπέρβασης των 300 την ημέρα, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση. Η τάση έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων από την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε.

 Στο κέντρο της Αθήνας τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως μεγάλος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται στο Κέντρο της Αθήνας, αν και παρατηρείται σημαντική διασπορά σε άλλες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων. Όπως είπε, αυτό εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας της αύξησης ασθενών σε ΜΕΘ.

 Η έκρηξη αυτή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο όλων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνει στα αστικά κέντρα.

 Όσο για τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως η αποτελεσματικότητα τους, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα καταγραφεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους, απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.

 Συστάσεις σε ηλικιωμένους για περιορισμό των μετακινήσεων

Ο καθηγητής προχώρησε σε συστάσεις σε άτομα ηλικιών άνω των 60 ετών, που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή κατά το δυνατόν των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η χρήση μάσκας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.

 Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής της Λέσβου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τον ΠΟΥ στο Καρά Τεπέ. Όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν μαζικά τεστ κορωνοϊού, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι υγειονομικής περίθαλψης στο προσωρινό ΚΥΤ. Σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

 Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο και ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τη μελέτη της φάσης 3. Όπως είπε, αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβριο η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης για το εμβόλιο.

  Στα 339 τα νέα κρούσματα

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι  εντοπίστηκαν  339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

 2541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μειώνονται οι κλίνες στις ΜΕΘ

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, φέρνει αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων με αποτέλεσμα  η πληρότητα στα νοσοκομεία να χτυπήσει το καμπανάκι για νέα μέτρα στην κυβέρνηση. Πλέον στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, οι ελεύθερες κλίνες είναι μόλις 22. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν και τα σημερινά μέτρα αποτελούν την αρχή από όσα θα ακολουθήσουν, ενώ δεν φεύγει από το τραπέζι και η πρόταση για καραντίνα.

 Οι επισημάνσεις Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα

  «Υπάρχει ξεκάθαρα πρόβλημα στην Αττική» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «είμαι έτοιμος να λάβω μέτρα, που θα αφορούν κυρίως στις δημόσιες συναθροίσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις» για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

 «Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά και θα διαρκέσουν 14 ημέρες» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι στο 20 - 30% των κλινών

"Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό" είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. "Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο", συμπλήρωσε.

 "Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί", δήλωσε ο καθηγητής.

 "Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων" σε ότι "αφορά τις περιοχές της Αττικής".

 Επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες και 22 κενές. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική:

 12 στο Σωτηρία,

 12 στο Ασκληπιείο Βούλας,

 6 στο Αττικό,

 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία,

 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

  

Το σχέδιο για τα νοσοκομεία

 Ενδεικτική του έντονου προβληματισμού που υπάρχει είναι η δήλωση της πρόεδρου των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνας Παγώνη για το σχέδιο να προστεθούν τρία μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κοροναϊό και να υπάρξουν άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.

 Πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ, στη δική της έρευνα για τον ακριβή αριθμό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας, αναφέρει ότι "με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού" και προειδοποιεί: "Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κοροναϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις".

 

<