Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), αποκτά σταδιακά ο «Ιανός», ο οποίος έφτασε ενισχυμένος στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Στις τρομακτικές προβλέψεις των μετεωρολόγων ήρθε να προστεθεί και αυτή του meteo.gr, σύμφωνα με το οποίο, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο «Ιανός» θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.

Το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το Meteo «κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί»

Τα νησιά έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μαζί με την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σε βίντεο που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece στο Facebook φαίνεται η ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε νωρίτερα στο Κερί της Ζακύνθου.

 

Δείτε και φωτογραφίες 


Το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου έχει καλυφθεί από το βαρομετρικό χαμηλό του μεσογειακού κυκλώνα.



Η κακοκαιρία Ιανός άρχισε ήδη να σφυροκοπά το νησί της Κεφαλονιάς και την Ιθάκη.  




Δείτε live εικόνα από το Αργοστόλι

Λίγο πριν χτυπήσει, η Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, προειδοποίησε, τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται στα νησιά του Ιονίου.

Δείτε το μήνυμα που έφτασε στα κινητά τους, λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι:



Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας



Το ΕΑΑ προειδοποιεί πως εκτός από το μεγάλος ύψος βροχής, ο Ιανός θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό. Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Παρασκευή, όταν ο «Ιανός» θα φτάσει και στην Αττική. Ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις, αλλά και σφοδροί άνεμοι που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10-11 μποφόρ θα συνθέσουν το σκηνικό των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου.

Το βράδυ θα έχουμε εικόνα για Κόρινθο και Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ πρόσθεσε πως το βράδυ θα υπάρχει εικόνα και για την Κόρινθο και την Αττική, περιοχές οι οποίες θα «χτυπηθούν» από την κακοκαιρία σε δεύτερο χρόνο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ηλεία και Ιθάκη

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετα την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί ήδη οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αιτωολοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης.

Συνεχής ενημέρωση Μητσοτάκη για την κακοκαιρία «Ιανός»

Συνεχή ενημέρωση έχει αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξέλιξη του πρωτόγνωρου καιρικού φαινομένου «Ιανός».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους επιτελείς του άμεση παρέμβαση και ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών λόγω των επικείμενων ακραίων φαινομένων, καθώς και πλήρη ενεργοποίηση των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενα «αχαρτογράφητης» ως προς την ένταση της κατάστασης, απαραίτητη είναι η πρόληψη, όπως καθαρισμός φρεατίων, ρεμάτων κτλ, αλλά και ο συντονισμός.

Ήδη το επιχειρησιακό κέντρο είναι πανέτοιμο, ομοίως και το ανθρώπινο δυναμικό σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό και υπηρεσίες, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο «ραπόρτο» προς το πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα σύγχρονα τεχνικά - επιστημονικά εργαλεία λεπτομερούς περιγραφής της κακοκαιρίας.

Οι τρεις οδηγίες Χαρδαλιά προς τους κατοίκους των περιοχών που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ο υφυπουργός επανέλαβε τις οδηγίες που έδωσε χτες, ενώ κάλεσε τους πολίτες που θα βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές να αποφύγουν κάθε μετακίνηση όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καλώ τους πολίτες αυτών των περιοχών να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, ενώ αν βρεθούν μπροστά σε χείμαρρο να μην επιχειρήσουν για κανένα λόγο να περάσουν απέναντι».

Χθες ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε «καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας.

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Να σημειωθεί πως η σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ιανός» των επόμενων 24ωρων ξεκίνησε υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το πρωί της Πέμπτης στις 11.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος) με αφορμή την έλευση της κακοκαιρίας Ιανός στο πλαίσιο για το συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστή η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης

Κλειστή είναι στο μεταξύ η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατό, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

«Ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Καμία δουλειά και κανένα υλικό αγαθό δεν αξίζουν, όσο η ανθρώπινη υγεία και ζωή. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να υπακούσουμε στα μέτρα και στους κανόνες. Ιδιαίτερα όμως, όλοι ας έχουμε στο νου μας και τον διπλανό μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Κανένα καιρικό φαινόμενο δεν τρομάζει, όσο η άγνοια και η έλλειψη ετοιμότητας» σημειώνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΠΠ


Εξάλλου, έκτακτες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Στην ΠΕ Αχαΐας το ΣΟΠΠ συνεδρίασε παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, με σκοπό την πρόληψη, το σχεδιασμό, την αντιμετώπιση αλλά και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως προβλέπεται από τις εγκυκλίους της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας που παρευρέθησαν να ευρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα βάσει του έκτακτου δελτίου που έχει εκδοθεί, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές και υπαίθριες δραστηριότητες των πολιτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε σχετικά: «Έχουμε θέσει σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό της ΠΔΕ, τα μηχανήματά μας θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία που πιθανόν να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα, ιδιώτες εργολάβοι ήδη παρεμβαίνουν σε σημεία που υπάρχει ιστορικότητα επικινδυνότητας. Καλούμε τους πολίτες να υπακούουν στις προτροπές της πολιτικής προστασίας και να ενημερώνονται από τις επίσημες ανακοινώσεις».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής ΚΕΤΧ Πάτρας Στυλιανός Καλαϊτζίδης, ο Διοικητής Π.Υ. Αχαΐας Ανδρέας Στεμπίλης, ο αναπληρωτής Αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Νικόλαος Ματούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Παναγιώτης Σακελλαροπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτριος Δριβίλας, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νικόλαος Γυφτάκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννης Μπάφας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΔΠΔΕΙ Δημήτριος Κατσαρός, από Διεύθυνση Δασών Αχαΐας ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Γιάννης Μάκκας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Αχαΐας ο Αργύρης Αγγελόπουλος και από την 6η ΥΠΕ ο Κωνσταντίνος Καρζής.

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από σήμερα οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο. Ο "Ιανός" αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει αύριο Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και σήμερα οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.


Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε μεταξύ άλλων: "Από ό,τι δείχνουν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση τις επόμενες ώρες. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών.

Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής, με καλοσυντηρημένο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, προκειμένου να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τους δήμους-μέλη του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας, αλλά και της αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένουμε".

Τα έκτακτα μέτρα στους αυτοκινητόδρομους

Στην λήψη άμεσων μέτρων στους αυτοκινητοδρόμους ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες της χώρας, έχει προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορώ.

Παράλληλα έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης και την άμεση σύγκλιση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Οργάνου.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του τεχνικού προσωπικού του Παραχωρισιούχου και του Λειτουργού και μέρους του προσωπικού τυχόν υπερεργολάβων

– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την αυξημένη λειτουργία των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και του Τηλεφωνικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης

– Επιφυλακή επι τόπου του έργου όλου του προσωπικού περιπολίας και Οδικής Βοήθειας

– Ετοιμότητα όλων των οχημάτων και μηχανημάτων του Παραχωρησιούχου, του Λειτουργού και των Υπερεργολάβων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρεμβάσεις, όπως αντλητικά συγκροτήματα γερανοφόρα, φορτηγά, φορτωτές κτλ, και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

– Διπλασιασμός των οχημάτων συνεχούς περιπολίας

– Διπλασιασμός των οχημάτων οδικής βοήθειας και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

– Εφοδιασμός των οχημάτων περιπολίας με αντλίες, αλυσοπρίονα κλπ και ενίσχυση του προσωπικού περιπολίας με δύο εργατοτεχνίτες ανά όχημα

– Συνοδεία κάθε οχήματος περιπολίας με ένα όχημα έργου πχ φορτηγό ή φορτωτή για την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος

– Εξασφάλιση της λειτουργίας του οδοφωτισμού νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου όπου χρειαστεί

– Ετοιμότητα διακοπής ή εκτροπής της κυκλοφορίας εφόσον επισημανθεί πτώση αντικειμένου στο οδόστρωμα

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας οχημάτων που δεν έχουν επάρκεια καυσίμων ή δεν λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας φορτηγών με φορτίο που μπορεί να πέσει στο οδόστρωμα

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που δεν έχουν φορτίο και παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια προβολής από τους ανέμους.

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που έχουν ρυμουλκούμενο όχημα

– Απαγόρευση κυκλοφορίας τροχόσπιτων

– Ενημέρωση των οδηγών για μικρές ταχύτητες και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα. Τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει προσωπικό ενημέρωσης και ελέγχου στις πύλες που η διέλευση των οχημάτων γίνεται με πομποδέκτη

– Συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Παραχωρήσεων για έγκαιρη ενημέρωση για την κατάσταση και ενδεχόμενη συνδρομή σε μείζονα συμβάντα

– Εξασφάλιση ότι οι αντλίες θα μπορούν να δουλέψουν σε περίπτωση βροχόπτωσης

– Άμεση τελική επιθεώρηση και καθαρισμός των σχαρών και φρεατίων

– Καθαρισμός των σχαρών και κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης

– Άμεση άρση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν γίνει για εργασίες συντήρησης

Πέτσας: Έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται για την πορεία του κυκλώνα

Για τον μεσογειακό κυκλώνα μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του μεσογειακου κυκλώνα και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας», ανέφερε ο ίδιος.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε προ ολίγου την εξής ενημέρωση:

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).  

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ  θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του Ιανού μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09.  

Φαίνεται τόσο η κίνηση της κακοκαιρίας, όσο και οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.




Τρομάζουν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Καλλιάνος: Έρχονται έντονες βροχοπτώσεις, άνεμοι μέχρι και 12 μποφόρ

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο μαθηματικός και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία θα πλήξει τη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (17/9).

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η κατάσταση που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σπάνια. Θα αντιμετωπίσουμε βροχοπτώσεις με έντονο χαρακτήρα συνοδεία ισχυρών ανέμων που θα φτάσουν και τα 11 με 12 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα Επτάνησα, τα οποία θα «χτυπήσει» αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως θα έρχεται προς το εσωτερικό της χώρας, σταδιακά θα εξασθενεί.

Ο κ. Πετράκης εξήγησε πως η διαφορετική θερμοκρασία θάλασσας και ατμόσφαιρας είναι αυτή που δημιουργεί το φαινόμενο, αποτέλεσμα του οποίου είναι οι ταχύτατες ανέμων με 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Συμβούλεψε τους κατοίκους των νησιών των Επτανήσων να φροντίσουν της μεγάλες επιφάνειες και ό,τι άλλο μπορεί να παρασυρθεί από τον αέρα. Ο ίδιος εκτιμά πως η ένταση του φαινομένου δε θα είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη μαζική μεταφορά πληθυσμού.

Τέλος, ο κ. Αρετάκης υποστήριξε πως στο νησί της Ζακύνθου έχουν παρθεί αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή (18/9).

Χριστίνα Σούζη: Πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα σε Αχαΐα, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση της Χριστίνας Σούζη σήμερα θα υπάρχουν πολλές βροχές στην Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου θα αρχίσουν να έχουν βροχές.

Την Παρασκευή 18/9 το πρωί κινούνται αναλυτικότερα και αρχίζει να βρέχει και στην Αττική τα ξημερώματα. Το απόγευμα φτάνει μέχρι την Θεσσαλία και έχουμε έντονα φαινόμενα μέχρι Ανατολική Στερεά και Εύβοια.

Σάββατο πρωί 19/9 θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα και στην Αττική. Η Κρήτη θα βγάλει βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές και μετά είναι μέσα στην θάλασσα και φεύγει.

Επίσης, την Παρασκευή θα στροβιλίζεται στην Δυτική Πελοπόννησο, νησιά του Ιονίου, Αιτωλοακαρνανία. Σε αυτά τα σημεία θα εμφανιστούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές ενώ Αχαιά, Μεσσηνία και Αιτωλοακαρνανία είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και πλημμυρικά φαινόμενα.

Το Σάββατο θα μπει λίγο στην Πελοπόννησο και μετά θα πάει προς τα κάτω.

Αρνιακός: Θα πέσουν έως και 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός ξεκαθάρισε πως ο μεσογειακός κυκλώνας θα εγκλωβιστεί στον πατραϊκό κόλπο και τόνισε πως αναμένεται σε αρκετές περιοχές να πέσουν έως και 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα, κάτι που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Μαρουσάκης: Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χιλιόμετρα την ώρα

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως τα βασικά χαρακτηριστικά του Ιανού, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα κινούνται με απίστευτες ταχύτητες.

Ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με 100 χλμ την ώρα ανέφερε ο μετεωρολόγος.

Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Έως και 200 τόνους βροχή ανά στρέμμα

Την ίδια στιγμή, πολύ σοβαρός παραμένει ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που θα «σαρώσει» ο μεσογειακός κυκλώνας.

Όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι είναι πιθανόν να ρίξει βροχή 200 τόνους ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν χώρο που είναι 1000 τμ. και δεν υπάρχει διαφυγή το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει τα 20 εκατοστά ή όπως το μετρούν οι μετεωρολόγοι 200 χιλιοστά.

Αν, όμως το έδαφος είναι επικλινές, υπάρχει υπόγειο ή χείμαρροι τότε το ύψος του νερού μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Εκτός από τη μορφολογία του εδάφους μεγάλη σημασία έχει και η ένταση της βροχής, δηλαδή αν τέτοιες μεγάλες ποσότητες νερού πέσουν σε διάστημα μιας ώρας ή πολλών ωρών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, που πλημμύρισαν το 2017 ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.