Συνεχίζεται η αυξητική τάση των κρουσμάτων κοροναϊού στην χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 312 νέα κρούσματα, εντείνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 312 κρούσματα εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 310 νέες μολύνσεις.

 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα «έκρηξη» στην Αττική με 174

Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων σημειώθηκε και σήμερα στην Αττική, με 174 κρούσματα, μία μόλις ημέρα από την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν για δύο εβδομάδες για την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

 



Στο 37,5% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Σημειώνεται ότι η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων συνδυάζεται ανησυχητικά και με την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Μάλιστα, νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως η πληρότητα φτάνει σε ποσοστό 37,5%.

 Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νέα αύξηση των κλινών στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 930.

 Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

 Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.


Ανοικτό το ενδεχόμενο καραντίνας

Το αρνητικό ρεκόρ που σημειώνει η χώρα μας έχει θορυβήσει τόσο τους ειδικούς επιστήμονες, όσο και την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, μία ημέρα μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα γενικό lockdown.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα είναι ψεύτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Πέτσας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στην Γαλλία και το Ισραήλ, δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στην Γαλλία από 2000-3000 κρούσματα την ημέρα ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ επιβληθεί lockdown οπότε βλέποντας τα πολλά κρούσματα στην Αττική ιδίως και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας. Θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά.

 Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν την φροντίδα που τους αξίζει».

 Ο ίδιος αναφέρθηκε στην χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα το τέλος του καλοκαίριου.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».

 Όπως εξήγησε «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι» προσθέτοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10 χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».