Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα για όλους στην Αττική έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αν η επιδημιολογική εικόνα χειροτερεύσει και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξηθούν, τότε ενδέχεται τα μέτρα να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν εκ νέου.

Πλέον οι πολίτες πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε πλατείες, λαϊκές αγορές, στους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει ομπρέλα προστασίας από τον κοροναϊό στην περιφέρεια Αττικής ανακοινώνοντας υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο του Δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναστολή της λειτουργίας των χειμερινών κέντρων διασκέδασης, νέο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ νέοι κανόνες θα ισχύουν και για τις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρξει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας στους άνω των 65 ετών.

Μετά από την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων για τους τρόπους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την διασπορά του ιού η κυβέρνηση υιοθέτησε και ανακοίνωσε μέτρα εφαρμόσιμα και που μπορούν να ελεγχθούν προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι κ.κ. Κοντοζαμάνης, Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Αττική θα βρίσκεται στα όρια του lockdown με τους πολίτες να καλούνται να ακολουθήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κανόνες για την χρήση της μάσκας, αλλά και για τις περιπτώσεις συνωστισμού.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1.Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς όρους το όριο πληρότητας μειώνεται σε 50% από 75%. Μόνο καθήμενοι και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Απαγορεύονται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2.Αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική και των κλειστών αιθουσών συναυλιών.

3.Το όριο πληρότητας για τους κινηματογράφους και τα θέατρα μειώνεται σε 60% από το 75%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

4.Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ ουρές, πλατείες, στάση λεωφορείων, όπου δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί 1,5 μέτρο απόσταση). Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5.Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο έξι ατόμων.

6.Στις λαϊκές αγορές είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από παραγωγούς και καταναλωτές, ενώ θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών. Επίσης θα υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων ενώ υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ το ανώτατο όριο των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φούρνους και καταστήματα τροφίμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους πολίτες άνω των 65 ετών, τόσο στην Αττική όσο και σε όλη τη χώρα για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης (πχ ΔΕΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς).