Στη σύλληψη των εμπρηστών του ΚΥΤ της Μόριας στη Μυτιλήνη προχώρησαν οι αρχές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Λέσβο, χωρίς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες γύρω από την ταυτότητα των εμπρηστών.

Επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι η πυρκαγιά ήταν εμπρησμός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει συλλάβει πέντε άτομα ενώ αναζητείται ακόμη ένα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα, αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες, όπως και οι κάτοικοι, έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο: Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως η λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχάρη για την επιτυχία της σύλληψης των εμπρηστών τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο και συγκεκριμένα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο παραμένει στο νησί επιβλέποντας τις εργασίες στη νέα προσωρινή δομή, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες μεταφοράς και εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν χωρίς στέγη έπειτα από την καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας.

Την σύλληψη των εμπρηστών ανακοίνωσε μέσω twitter και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης


«Νέα Μόρια» φοβούνται οι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μαρτύριο χιλιάδων προσφύγων στη Λέσβο, οι οποίοι παρέμειναν για ακόμα ένα βράδυ στον δρόμο, εγκατεστημένοι σε πρόχειρες σκηνές. 

Σε υποτυπώδεις συνθήκες πάνω στο δρόμο και μέσα στα χωράφια κάποιοι ανάβουν φωτιές προσπαθώντας να μαγειρέψουν κάτι ή να ζεστάνουν το φαγητό τους κάτι που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους φωτιάς στα γεμάτα από ξερά χόρτα γύρω ελαιοκτήματα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταφτάσει στο νησί, και κάνουν ενισχυμένες περιπολίες για να τους σταματήσουν και να επιστρέψουν στη νέα δομή φιλοξενίας, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και κάποια αστυνομική επιχείρηση – «σκούπα» για να μαζευτούν οι πρόσφυγες.

21 κρούσματα στον Καρά Τεπέ

Συνολικά 21 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κοροναϊού κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Αμέσως τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Συνολικά από το Σαββάτο το απόγευμα, μέρα που ο νέος καταυλισμός άνοιξε, έχουν μπει σε αυτόν 800 άτομα. Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μπουν στον καταυλισμό χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «νέα Μόρια».

Από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο να μπουν στη νέα δομή.

Στους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο.

Με ένα φυλλάδιο στα αγγλικά και άλλες γλώσσες, ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν.

«Μόνο σε περίπτωση που έρθετε στη δομή θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να φύγετε από τη Λέσβο» αναφέρει η ανακοίνωση.



Χρυσοχοΐδης : Δε θα μείνει κανείς εκτός δομής

Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο camp, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.