Λήγει η προθεσμία για το επίδομα Τραμπ για όλους τους Ελληνοαμερικανούς ύψους 1.200 $

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020 θα παραμείνει ανοικτή η ειδική εφαρμογή του συστήματος IRS για το έκτακτο οικονομικό βοήθημα λόγω κορονοίού ύψους 1.200$ που χορηγείται από το κράτος των Η.Π.Α. σε Αμερικανούς υπηκόους σε όλο τον κόσμο.

Το επίδομα Τραμπ όπως το γνωρίζουν πολλοί, έχει ενισχύσει οικονομικά χιλιάδες Ελληνοαμερικανούς πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα από τον Μάιο. Δεν φορολογείται ούτε στην Ελλάδα ούτε στις Η.Π.Α.. Μάλιστα το δικαιούνται όσοι έχουν την αμερικανική υπηκοότητα και αριθμό Social Security ανεξάρτητα από τα πόσα χρόνια έζησαν στην Αμερική. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Έλληνες έλαβαν την επιταγή με την υπογραφή του προέδρου Τραμπ παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επισκεφθεί την Αμερική για δεκαετίες ολόκληρες.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη από την Αμερική, οι περισσότεροι έχουν λάβει το έκτακτο επίδομα Τραμπ είτε απευθείας στους λογαριασμούς τους, είτε με επιταγή ταχυδρομικώς. Το έλαβαν και όσοι δεν είναι Αμερικανοί αλλά είναι κάτοχοι Social Security number ( αριθμός κοινωνικής ασφάλισης) και συνταξιούχοι Αμερικής. Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος δεν έχει λάβει την επιταγή, καλό θα είναι να κάνει την αίτηση πριν την λήξη της προθεσμίας.

Εάν τώρα κάποιος είναι Αμερικανός πολίτης και δεν διαθέτει Social Security number ή το έχει χάσει, θα πρέπει να ζητήσει να εκδοθεί μέσω της πρεσβείας και μόνο κατόπιν ραντεβού.

Όσοι έχουν ανήλικα παιδιά τα οποία έχουν ατομικό Social Security number και είναι υπήκοοι Η.Π.Α. δικαιούνται επιπλέον 500 δολάρια ανά παιδί.

Σχετικά με τα διαδικαστικά, μόλις συμπληρωθεί η αίτηση και γίνει δεκτή από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ο δικαιούχος τότε θα παραλάβει την επιταγή από την Αμερική σε περίπου 60 ημέρες. Μπορεί να την εξαργυρώσει σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα και η χρέωση και χρόνος εξαργύρωσης είναι θέμα της κάθε τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει περίπτωση να δοθεί και 2ο έκτακτο επίδομα λόγω Covid. Αν και οι πληροφορίες είναι λίγες προς το παρόν καθώς το θέμα είναι υπό συζήτηση στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων, δικαιούχοι θα είναι όσοι έλαβαν και την πρώτη επιταγή.

Υπενθυμίζουμε ότι η ειδική εφαρμογή για το έκτακτο οικονομικό βοήθημα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται αιτήσεις των δικαιούχων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020.

Για υποβολή αιτήσεων, 6975547120, Γιωργος Θάνος