Δεκτές εν μέρει έγιναν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις επτά φιλοζωικών οργανώσεων με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση δύο αποφάσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του έτους 2015 οι οποίες δεν επέτρεπαν στους Ευρωπαίους κτηνιάτρους να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν με βάση το νόμο 4039/2012.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1717 και 1718/2020 αποφάσεις τους έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των ζωοφιλικών οργανώσεων και ακύρωσαν ως μη νόμιμες τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ως προς το σκέλος εκείνο που απέκλειαν από την πιστοποίηση τους κτηνίατρους υπηκόους των κρατών μελών της Ε.Ε. να παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις υπηρεσίες τους στην χώρα μας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός αυτός των Ευρωπαίων κτηνιάτρων συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, κάτι που δεν είναι νόμιμο.

Οι αποφάσεις τους ΣτΕ επισημαίνουν, ότι «η αναγνώριση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων όχι μόνο δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα αποβλέπει στην πιο αποτελεσματική προσφορά τους» και με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι «κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος τίθεται ρύθμιση που αναφέρει ότι «τα αδέσποτα ζώα μπορεί να κινούνται ελεγχόμενα στα διοικητικά όρια εντός ή του άλλου Δήμου».