Ξανά φωτιές σήμερα το μεσημέρι κατακαίνε τα ελάχιστα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας που δεν είχαν καεί το βράδυ της Τρίτης, χθες Τετάρτη αλλά και σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ υπάρχουν πληροφορίες για έναν εγκλωβισμένο -κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία καίγοντας τα λιγοστά κοντέινερ που έχουν απομείνει και προαλώντας πανικό ανάμεσα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν εκεί.

Οι μετανάστες τράπηκαν σε φυγή και προστέθηκαν στο μήκους πολλών χιλιομέτρων υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης.

Για το σβήσιμο της φωτιάς επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.

Από το σημείο μάλιστα ακούγονται εκρήξεις καθώς πολύ κοντά υπάρχουν φιάλες αερίου. 


Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή στην Μόρια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος
για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια της Τρίτης στην Μόρια που συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής.

Θλιβερές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη Μόρια,
με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα στο δρόμο μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη δομή φιλοξενίας.


Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο δρόμο χθες στη Λέσβο.

Σκεπασμένοι μέχρι πάνω, και με ότι πρόλαβαν να σώσουν από το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, χιλιάδες άνθρωποι, σε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Οι εικόνες που μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA στη Λέσβο, Μαρίνος Αλειφέρης, προκαλούν θλίψη και οργή.

Μικρά παιδιά, κουλουριασμένα στην αγκαλιά των γονιών τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Εκτός αυτού, οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για να τροφή και νερό για τους ανθρώπους αυτούς.

Δυο μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν αμέσως μόλις έπεσε το βράδυ της Τετάρτης, στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από την Τρίτη, κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, με συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η αποχώρηση των 406 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο.

Σε πρώτη φάση οι ανήλικοι απομακρύνθηκαν από το χώρο της πυρκαγιάς και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, όπου τους παρασχέθηκε στέγη, τροφή και περίθαλψη.

Στη συνέχεια οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση για να αποχωρήσουν με τρεις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, από το βράδυ της Τετάρτης ως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, από το νησί της Λέσβου.

Το πρώτο αεροσκάφος, που απογειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης από το αεροδρόμιο "Οδυσσέας Ελύτης" στη Μυτιλήνη, μετέφερε 165 ασυνόδευτα παιδιά. Η δεύτερη, με 156 ανήλικα, απογειώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ η τρίτη, με 85 ασυνόδευτα ανήλικα, αναχώρησε στις 07.30 το πρωί.

Τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τόσο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ όσο και η τοποθέτηση τους σε ξενώνες μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.


«Μπλόκο» από κατοίκους και δημοτική αρχή

Αποκλεισμένη είναι από νωρίς το πρωί η Μόρια, καθώς κάτοικοι της περιοχής με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έχουν κλείσει το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ, ώστε να στεγασθούν όσοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια.

Στο σημείο παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο όποιος επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής.

υθκ