Κατηγορηματικές όσο και αυστηρές απαντήσεις παρείχαν οι υφυπουργοί Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ερώτηση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία κριτική η οποία επιμένει ακόμη και σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των διενεργούμενων στη χώρα μας τεστ για τη διάγνωση του νέου κοροναϊού είναι χαμηλός.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και οι απαντήσεις των Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκου Χαρδαλιά έχουν ως εξής:

«Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καθηγητά, επειδή στη φυσιολογία για την ανάπτυξη της νόσου Covid στον οργανισμό, στον ανθρώπινο οργανισμό, παρεμβαίνει με περίεργο και ιδιαίτερο τρόπο το ανοσοποιητικό, πόσες πιθανότητες έχουμε να χρειαστούμε περισσότερα του ενός εμβολίου ανάλογα με τις κατηγορίες πληθυσμού;

Δηλαδή, άλλο εμβόλιο για κάποιον με υποκείμενα νοσήματα στα 80 και άλλο εμβόλιο για τις νεότερες ηλικίες. Και ένα ερώτημα για τον κ. Κοντοζαμάνη και τον κ. Χαρδαλιά. Υπάρχει μια κριτική που λέει ότι τα τεστ που κάνουμε σήμερα στην πραγματικότητα είναι όσα κάναμε και πριν μερικούς μήνες, γιατί από τα τεστ που κάνουμε σήμερα, τα μισά είναι στις πύλες εισόδου. Ευχαριστώ.

 Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Να ξεκινήσω πριν δώσω το λόγο στους αρμόδιους για τα θέματα τα υγειονομικά. Ο μέσος ημερήσιος όρος των τεστ που κάναμε τον Μάρτιο ήταν 982. Ο μέσος όρος των τεστ που κάναμε τον Απρίλιο, δηλαδή τους μήνες του lockdown ήταν 1.680.

Αυτή τη στιγμή κάνουμε πάνω από 14.000 τεστ. Στις πύλες εισόδου και μόνο, αν θα δείτε από τα αναλυτικά που σας έχουμε δώσει, μπορείτε να υπολογίσετε ότι γίνεται ένας σημαντικός αριθμός που μπορεί να φτάσει και τις 5.000 σε σύνολο 14.000.

Άρα δεν αντιλαμβάνομαι ούτε αυτή την κριτική, ούτε την προσπάθεια τέλος πάντων να ισοπεδώσουμε τη συνολική μας στρατηγική.

 Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι έχει απαντήσει ο Υφυπουργός αλλά να πω κάτι ακόμα. Η ελληνική Κυβέρνηση, η Πολιτεία δεν έχει αρνηθεί τεστ, δεν έχει πει σε κάποιον δεν θα κάνεις τεστ.

 Κάνουμε όσα τεστ χρειάζονται. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ και βεβαίως, με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου είχαμε περισσότερο πληθυσμό στη χώρα. Το βλέπουμε σαν σύνολο πληθυσμού. Κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε, συνεχίζουμε να κάνουμε και θα κάνουμε όσα χρειαστεί.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Να προσθέσω και κάτι στατιστικό, το οποίο το έχετε ως ανάλυση, διότι από την πρώτη στιγμή όλα τα στοιχεία είναι στην διάθεση σας. Δείτε την προηγούμενη βδομάδα. Είχαμε συνολικά 14.000 και κάτι μέσο όρο δείγματα την ημέρα και το σύνολο της εβδομάδος στις πύλες εισόδου ήταν 45.073. Δηλαδή, 6.500 στα 14.000.

Άρα νομίζω ότι δεν ευσταθεί αυτή η κριτική, αλλά και σε κάθε περίπτωση η δειγματοληψία που γίνεται δεν είναι απλά τυχαία. Σας ξαναλέω ότι είναι στοχευμένη. Άρα ακόμα και οι αναγωγές που γίνονται ότι κάνουμε 12-13% άρα αν υπολογίσουμε τον αριθμό που βρίσκουμε στο υπόλοιπο 87% με αναγωγή πάμε τόσα κρούσματα, είναι τουλάχιστον έωλη και αβάσιμη.

Διότι η στόχευση μάς δίνει την δυνατότητα είτε να ανοίγουμε, είτε να κλείνουμε. Είτε να πηγαίνουμε με μικρούς, με μεγαλύτερους ρυθμούς, είτε μικρότερους. Θα είδατε ότι κάνουμε πολύ στοχευμένες και συγκεκριμένες κινήσεις. Όταν βλέπετε ότι επιδημιολογικά μια περιοχή από την οποία περιμένουμε τουρισμό δείχνει να έχει προβλήματα, δεν διστάζουμε να δημιουργούμε δεδομένα τα οποία να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια για μας.

Όταν στις περιοχές αυτές, όπως στην Ολλανδία, την οποία είχαμε σε καθεστώς υποχρεωτικού τεστ, επιδημιολογικά υπήρχε απόλυτη ύφεση και μπορέσαμε να το επιβεβαιώσουμε κάναμε άρση της υποχρέωσης αυτής.

Βήμα-βήμα κάνουμε ό,τι κάνουμε. Με πολύ στοχευμένες κινήσεις, με καθημερινή προσπάθεια και καθημερινή επιτήρηση και των εσωτερικών δεδομένων, αλλά κυρίως όλων των χωρών που μας ενδιαφέρει, είτε ως προέλευση τουριστική, είτε ως χώρες οι οποίες συμβάλλουν με τον κάθε τρόπο στην είσοδο πολιτών, ειδικά στα χερσαία μας σύνορα.

Και θα δείτε ότι οι έλεγχοι που κάνουμε, ακόμα και στο κομμάτι που αφορά στα χερσαία σύνορα, στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά μας, είναι πολύ συγκεκριμένη και κάτω από συγκεκριμένη στρατηγική που αφορά και στον αριθμό και την δυνατότητα των τεστ.

Πολλές φορές, κάποιες εβδομάδες αυξάνουμε τα τεστ, κάποιες άλλες μειώνουμε τα τεστ. Αφορά σε ποιες χώρες ανοίγουμε, σε ποιες χώρες κλείνουμε, σε ποιες χώρες δείχνει να υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, άρα αυξάνουμε τα τεστ.

Σε κάποιες άλλες χώρες – βλέπουμε τις τελευταίες ώρες, μέρες, ότι η Σουηδία πάει καλύτερα – μειώνουμε τον αριθμό των τεστ.

Άρα, όλη αυτή η προσπάθεια είναι μία προσπάθεια που βασίζεται σε συγκεκριμένα μοντέλα και αλγόριθμους και είναι μέρος μίας συνολικής στρατηγικής που αφορά στο άνοιγμα στον τουρισμό».