Για όσους δεν παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, χθες η μετοχή της ΔΕΗ έφθασε σε επίπεδα που είχε να “δει” πριν η Πρώτη Φορά Αριστερά αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Εν μέσω κορωνοϊού και “πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης” (όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας καλπάζει και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί ενόψει και των μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζει η νέα διοίκηση. Μια διοίκηση που αποτελείται από τεχνοκράτες και όχι από συνδικαλιστές όπως επέβαλε το δόγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η μετοχή “έκλεισε” στα 4,45 ευρώ καταγράφοντας ένα ισχυρό ράλι με άνοδο σχεδόν 190% από τα μέσα Μαρτίου, όταν και οι φόβοι για τις επιπτώσεις του κορωνοϊου στην κατανάλωση είχαν τρομάξει τους επενδυτές. Τον Μάρτιο του 2019 πάντως η μετοχή είχε φθάσει στα απογοητευτικά επίπεδα του 1,26 ευρώ. Η τιμή των 4,45 ευρώ δεν συμπεριλαμβάνει φυσικά την αξία του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποσχίστηκε από τη μητρική εταιρεία τον Ιούνιο του 2017. Αν συμπεριλάβουμε και την αξία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ (έκλεισε χθες στα 2,27 ευρώ) τότε προσεγγίζουμε τα επίπεδα τιμών στα οποία βρίσκονταν η μετοχή της ΔΕΗ όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέλαβε το Υπουργείο ενέργειας. Μετά πήρε την …κατιούσα.

Οι κινήσεις της νέας διοίκησης να μειώσει τις δαπάνες για το ενεργειακό ισοζύγιο κατά 29% αλλά και να τιτλοποιήσει τους ανείσπρακτούς λογαριασμούς βοήθησαν μεταξύ άλλων στη βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού της. Είναι εντυπωσιακό να αναφερθεί ότι η επιχείρηση δαπάνησε τα μισά χρήματα για φυσικό αέριο σε σχέση με το αντίστοιχο περισυνό διάστημα.

Η διοίκηση Στάσση δέχθηκε εξαρχής επίθεση από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει “με το καλημέρα” ότι προετοιμάζεται το έδαφος για ξεπούλημα της επιχείρησης ή ότι μελετάται η αύξηση των τιμολογίων μέσω της ενσωμάτωσης της ρήτρας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στα τιμολόγια (ΕΦΣΥΝ 23 Αυγούστου 2019). Φυσικά ούτε οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η αποκαλύψεις της εφημερίδας, επιβεβαιώθηκαν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ενοχλήθηκαν επειδή η ΝΔ άλλαξε το δόγμα που έφερε τη μετοχή στα Τάρταρα και την ΔΕΗ στα πρόθυρα της (κανονικής) χρεοκοπίας. Ένα δόγμα που βασίζονταν στη λογική μιας κολχόζικης διαχείρισης της ΔΕΗ από συνδικαλιστές και μέλη της κομματικής νομενκλατούρας. Το είχε εκφράζει άλλωστε ο πρώην σύντροφος των σημερινών συριζαίων και Υπουργός Ενέργειας της ΠΦΑ στη βουλή Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν μίλησε για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, στενή συνεργασία με εργαζόμενους και συνδικαλιστές και μεγαλύτερο έλεγχο συνολικά της αγοράς από το αρμόδιο υπουργείο.

Έτσι, ο τέως Διευθύνων Σϋμβουλος και Πρόεδρος της επιχείρησης κος. Μανώλης Παναγιωτάκης ήταν αρχισυνδικαλιστής της επιχείρησης και Υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος Βουλευτής ήταν και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κος. Σταύρος Γούτσος. Ο έτερος αναπληρωτής του κος Παναγιωτάκη κος Μανώλης Κορωνιοτάκης ήταν επίσης συνδικαλιστής της επιχείρησης και εκτοξεύθηκε από τη θέση του τμηματάρχη στα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης. Δύο ακόμη μέλη που είχε προτείνει ο κος Λαφαζάνης ήταν επίσης συνδικαλιστές της ΔΕΗ (Παπαγεωργίου Χρήστος, Ανδριώτης Γεώργιος). Το τελευταίο μέλος του Δ.Σ. ο κος Πραματιώτης Παναγιώτης προέρχονταν από τον πανεπιστημιακό χώρο. Όπως είχε αναφέρει τότε η εφημερίδα Καθημερινή, τα μέλη του Δ.Σ. της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης στην Ελλάδα είτε ήταν μέλη είτε προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ (5 Μαρτίου 2015).

Οι συνδικαλιστές βεβαίως μπορεί να μην κατόρθωσαν να παράξουν κέρδη για τους μετόχους (μεταξύ αυτών και τους Έλληνες πολίτες καθώς το Δημόσιο ελέγχει το 50% της επιχείρησης) αλλά έδωσαν αυξήσεις και “τροφειο” στους εργαζόμενους. Για το περιβόητο “τροφείο” (το σάντουιτς δηλαδή μια πρακτική που ισχύει στις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως), ήταν χαρακτηριστικά το ύφος και η αποστροφή του σουπερ-σταρ συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου, ο οποίος είχε πει σε όσους αντιδρούσαν: “Για τις ενοχλήσεις σας, ξίδι, που λέει και ο λαός μας»