Μόνο εφησυχασμός δεν επικρατεί στα επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης και τους επιδημιολόγους που συνεργάζονται με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μολόνοτι ο αυξημένος αριθμός τεστ που γίνονται καθημερινά και οι οποίοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ανέρχονται περί τις 17.000 ημερησίως, δημιουργούν μία μεγαλύτερη άνεση αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης, άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει ως φωτεινό παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή αναφορικά με τις μεθόδους περιορισμού διάδοσης της covid - 19.

Στο στόχαστρο των επιδημιολόγων έχουν βρεθεί, όλο το τελευταίο διάστημα, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και η δυνατότητά τους να διασπείρουν τον ιό χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση των κρουσμάτων από φορείς που ήταν διακοπές κατά τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού.

«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει», συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νικόλαος, Σύψας που μίλησε για την αναγκαίότητα στη χρήση μάσκας. Μάλιστα, τόνισε πως η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά ακούν πολύ τους δασκάλους τους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως η χρήση της μάσκας θα γίνει σύντομα ρουτίνα ακόμη για τα πολύ μικρά παιδιά.

Ο κ. Σύψας επανέλαβε ότι οι λοιμωξιολόγοι επεξεργάζονται τα διαθέσιμα δεδομένα και, με βάση αυτά, διαμορφώνουν και τις ανάλογες αποφάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι είμαστε σε αναζωπύρωση του δεύτερου επιδημικού κύματος, να το ονομάσουμε έτσι, τα περιστατικά αυτό δείχνουν, έχουμε πάλι αύξηση των περιστατικών, είναι καταγεγραμμένα. Επίσης, υπάρχει και σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους. Και αν δούμε πόσοι πέθαναν που ήταν διασωληνωμένοι, το νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο, δείχνει σίγουρα ότι υπάρχει αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, είναι κάτι που βλέπουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (δείτε εδώ).