Με την έκδηλη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και την ανάγκη να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας, σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, αλλά και με ένα αισιόδοξο μήνυμα για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, έκανε την επανεμφάνισή του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε πως τα  αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

Ο κ. Τσιόδρας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην σωστή χρήση της μάσκας, αλλά και στην αναγκαία, όπως την χαρακτήρισε επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

 «Μόνο η σωστή χρήση της μάσκας προστατεύει»

Σχετικά με την χρήση μάσκας ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη να γίνεται σωστά η χρήση της, αλλιώς δεν είναι αποτελεσματική, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κοροναϊού.

 «Αναγκαία η επιστροφή στα σχολεία»

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές. «Τα παιδιά κάτω των 12 μπορούν σε μικρότερο ποσοστό να κολλήσουν τον κοροναϊό», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και επικαλέστηκε σχετική μελέτη.

  Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την τηλε-εκπαίδευση, επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

 «Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Στα 207 τα κρούσματα

Σημειώνεται, τέλος ότι ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 207 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.524, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.