Το ενδεχόμενο νέας ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, αντίστοιχης με αυτή που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα, ή της περαιτέρω διασποράς του ιού σε απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας σκέφτονται επιδημιολόγοι και αρμόδιες αρχές για τις επόμενες ημέρες, με δεδομένη και την επιστροφή του τελευταίου κύματος αδειών για το καλοκαίρι και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που θα φέρει μαζί του το φθινόπωρο.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στους νέους που γύρισαν το τελευταίο δεκαήμερο τα νησιά ή ακόμη και σε μεγαλύτερους που δεν έχουν σαφή συμπτώματα της νόσου. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην Αττική καταγράφονται για μια ακόμη ημέρα οι περισσότερες μολύνσεις από τον κορωνοϊό με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 30 ετών που όπως φαίνεται από τα στοιχεία αποτελούν τον κύριο αγωγό για μετάδοση της covid-19.

Σε μια προσπάθεια να εφιστήσει την προσοχή όλων των εκδρομέων του καλοκαιριού, και ειδικά όσων επιστρέφουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για «σιωπηλούς φορείς» από τους οποίους ζήτησε να μην έρθουν σε επαφή με συγγενείς και φίλους για το επόμενο διάστημα, και ειδικά με ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, όσοι επιστρέφουν από διακοπές, θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς σιωπηλούς φορείς και να μένουν σε εθελούσιο περιορισμό για μία εβδομάδα, προκειμένου έτσι να προστατέψουν τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα, κάλεσε όσους βρίσκονται σε διακοπές, να επιστρέψουν έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο και έτσι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μαθητές και καθηγητές.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κάλεσε ακόμη τους νέους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα, σε χώρους όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Τόνισε ακόμη ότι η ιχνηλάτηση των νέων είναι δύσκολη.

Χαρακτηριστικά, επισήμανε ότι τους νέους εμφανίζονται ήπια συμπτώματα και γι' αυτό συχνά είναι αδιάγνωστοι και έτσι μεταδίδουν τον ιο. Ο κ. Μαγιορκίνης ζήτησε να υπάρξει αποφυγή κοινωνικών επαφών για επτά με δέκα ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ενώ σημείωσε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δούμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως υπογράμμισε, η πανδημία εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις της χώρα μας, εξαιτίας της επιστροφής από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και έκανε σύσταση για χρήση μάσκας στις κοντινές επαφές μας, ενώ από τους νέους ζήτησε περιορισμό κοινωνικών επαφών και, ει δυνατόν, αυτές να γίνονται με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων.

Σε ό, τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν, θα είναι πλήρως ελεγμένα και θα ανταποκρλινονται σε όλους τους κανόνες της ιατρικής.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης ερωτήθηκε κυρίως για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός παραμένει να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μοντέλα, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλέστερο οι τάξεις να έχουν κάτω από 20 μαθητές.