Σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 σημειώθηκαν μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου, ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι παρέτειναν την Navtex για το Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 ελληνικά F-16 συμμετείχαν σήμερα στην τετραμερή άσκηση EUNOMIA, που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τη συμμετοχή εναερίων και ναυτικών μέσων από την Ελλάδα, την Κύπρο τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:30 όταν τα έξι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και διήρκεσε μέχρι τις 13:30 όταν οι Έλληνες πιλότοι προσγειώθηκαν και πάλι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ελληνικά F-16 δεν έγιναν αντιληπτά από την Τουρκία κατά την κίνηση τους προς την Κύπρο όπου εκτέλεσαν αντικείμενα της άσκησης.

Κατά την επιστροφή τους, στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, περί τις 11:30 το πρωί, αντίστοιχα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρακωλύσουν την κίνηση τους. Το περιστατικό συνέβη ενώ τα ελληνικά μαχητικά επέστρεφαν στη Σούδα από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας σε διάφορα σενάρια με τα γαλλικά Rafale και σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις των τεσσάρων χωρών.





Νέα Navtex για το «Oruc Reis» από την Τουρκία - Περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα 

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη ναυτική οδηγία για έρευνες του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις από σήμερα 27/08 έως και την 1/09.

Πιο συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis, κάτι που ήταν αναμενόμενο έπειτα από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα συνέχιζε τις έρευνες στην περιοχή.

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis – που πήρε παράταση την προηγούμενη Κυριακή – έληγε απόψε τα μεσάνυχτα.

Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία είχε εκδώσει νωρίτερα και Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου.

H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου.

«Στο κόκκινο» η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή – Νέο βίντεο με το Oruc Reis λίγο μετά την παράταση της παράνομης Navtex

Σταματημό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να δίνει στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του».

Η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι, με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρα να δίνει στη δημοσιότητα τα βίντεο, λίγα μόλις λεπτά από την ανακοίνωση της παράτασης της παράνομης τουρκικής Navtex για το Oruc Reis, έως και την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο βίντεο αποτυπώνεται η παράνομη πορεία του τουρκικού πλοίου στην περιοχή που «πειρατικά» έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες