«Η πανδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει» είναι το μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ανέφερε εκ νέου τους σημερινούς αριθμούς, τους οποίους πριν από λίγα λεπτά είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, όπου και σήμερα τα κρούσματα ήταν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200. Σχολιάζοντας αυτούς τους αριθμούς εξήγησε πως είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα των κοροναϊού, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να μας ξεγελάει.

Ακόμα αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, ξεκαθαρίζοντας ότι αποδεικνύεται πως είναι απαραίτητη η χρήση της.

Σήμερα ανακοινώνουμε 168 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8987, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

1910 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4074 (45.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.