Η κρίση που δημιούργησε η πανδημία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 125.000 τον Ιούλιο σε μια περίοδο που συνήθως ενισχύεται η απασχόληση, λόγω εποχικής εργασίας.

Στους καταλόγους ανεργίας είναι εγγεγραμμένοι 1.096.000 άνεργοι εκ των οποίων λαμβάνουν το επίδομα, οι 147.000.

Για τα παραπάνω, αλλά και για τις νέες συνθήκες εργασίας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Εργατολόγος και Συνεργάτης του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας, Γιάννης Σαρρής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, στην τηλεργασία προ κορoναϊού υπήρχε προστατευτική χροιά για τον εργαζόμενο. Πλέον οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί. Για τους εργαζομένους που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς, έχει εξαγγελθεί ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ρυθμίζει τα ζητήματα εργαζομένου και εργοδότη προς όφελος του πρώτου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων πρέπει να γίνεται μέσα σε 8 μέρες, οπότε και θα αρχίσει και η τηλεργασία. Ο εξοπλισμός καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ κομβικής σημασίας είναι η προστασία των προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων. Δε θίγεται το καθεστώς απασχόλησης.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 22ας Αυγούστου, ρυθμίζεται για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα με νομοθετική απόφαση η έννοια των ευπαθών ομάδων. Ειδικότερα, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ο εργοδότης οφείλει να δεχθεί την τηλεργασία ή να βάλει τη σύμβασή του σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.