Τη Δευτέρα πρόκειται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το πως θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, μετά τη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στις 16:00.

Παρά τις πληροφορίες που διακινούνται ότι συζητείται εκ νέου η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους, πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν στο in.gr πως με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, η απόφαση για έναρξη των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου δεν έχει αλλάξει.

Θέμα της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας που θα παραχωρήσει η κ. Κεραμέως θα είναι οι όροι έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό – ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζονται τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού και τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη άνοιξη, και το εάν -και πώς- θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σχέδιο προκειμένου να παρέχονται δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές των σχολείων για όσο χρειαστεί υπάρχει στην κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί ανακοίνωσε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών .

Όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία και εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ’ όλους τους μαθητές» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Αιφνιδιασμένη η ΟΛΜΕ

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία, Θεόδωρος Τσούχλος, η εκπαιδευτική κοινότητα «αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά και το υπουργείο και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκαν με το νέο κύμα της πανδημίας».

«Είναι σοβαρό ζήτημα, κατά πόσο μπορεί μια τάξη να υποδεχθεί 28 παιδιά με μάσκες. Υπάρχουν κλειστές αίθουσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να έχουμε τάξεις των 15 ατόμων» υπογράμμισε ο κ. Τσούχλος.

Δημόπουλος: Επιστροφή από τις διακοπές μέχρι το τέλος Αυγούστου

Mιλώντας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, για το θέμα της ασφάλειας όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε: «Έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα».

«Σίγουρα λαμβάνονται υπόψιν όλα τα δεδομένα ακόμα και αυτά που θα προκύψουν το Σαββατοκύριακο» τόνισε και επισήμανε:

«Θα ήθελε κανείς από την ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων μέχρι το τέλος Αυγούστου να υπάρχουν μια ή δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσουν ως buffer, δηλαδή να μην έχουμε μεγάλη κινητικότητα επομένως ασυμπτωματικά άτομα να πάψουν να μεταδίδουν».

Ζητούν προσλήψεις και αίθουσες

Να ανοίξουν και άλλες σχολικές αίθουσες και να προσληφθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τάξεις ζητούν γονείς αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως λένε, είναι οι αίθουσες που βρίσκονται σε υπόγεια και δεν αερίζονται.

Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Την ώρα που στην Ιταλία σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, η κυβέρνηση -όπως στις περισσότερες χώρες- προβληματίζεται για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτελεί μείζον ζήτημα.

Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να διατρέξουν το λιγότερο δυνατό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, η κυβέρνηση ζήτησε την κατασκευή 3 εκατομμυρίων μονών θρανίων. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν είναι σίγουροι αν τα θρανία θα είναι έτοιμα εγκαίρως πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι μαθητές αναμενόταν να μοιραστούν το θρανίο τους με κάποιο συμμαθητή τους, απέχοντας ο ένας από τον άλλον μόλις λίγα εκατοστά. Ωστόσο, στην εποχή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει σε πλήρη εναρμόνιση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που επιφέρει δύο σημαντικές αλλαγές στη φοίτηση στα σχολεία στην Κύπρο.

Η πρώτη αφορά στη χρήση μονών θρανίων και η δεύτερη στην ανακατανομή των τάξεων σε περισσότερες από μία σχολική αίθουσα. Σε σχέση με τα μονά θρανία ο Υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι έχουν ήδη παραγγελθεί κάποιες μικρές ποσότητες, ενώ πρόθεση είναι να αγοραστούν ακόμα 19 χιλιάδες θρανία.

Στη Γερμανία τα σχολεία άνοιξαν με μάσκες σε κρατίδια του Βορρά, όπως το Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται οι μαθητές να έχουν επιστρέψει στα θρανία σε όλη τη χώρα. Κάθε περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για τα σχολεία της αλλά οι αρχές έχουν συστήσει την χρήση μάσκας για παιδιά άνω των 15 ετών, συνεχή τεστ για τον κοροναϊό και αποστάσεις.

Στη Γαλλία τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου και έχει αποφασιστεί να φορούν μάσκα οι καθηγητές και οι μαθητές άνω των 11 ετών, αν και υπάρχουν πιέσεις από τους δασκάλους ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά που είναι πάνω από έξι χρονών.

Στην Ισπανία δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά αναμένεται έως τις 7 Σεπτεμβρίου οι μαθητές να έχουν επιστρέψει στις αίθουσες. Η μάσκα για τους μαθητές άνω των έξι ετών είναι υποχρεωτική, ενώ στα υγειονομικά πρωτόκολλα περιλαμβάνεται η δημιουργία αποστάσεων ανάμεσα στα θρανία και μέγιστη χωρητικότητα 20 μαθητών ανά αίθουσα.