Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μίγμα».

Για ακόμη μια ημέρα, τα κρούσματα ανήλθαν εχθές σε τριψήφιο αριθμό -σταθερά πάνω από 200- με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τις περισσότερες μολύνσεις. 

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, 209 συμπολίτες μας μολύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον φονικό ιό, τη στιγμή που 28 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή το σύνολο των νεκρών ανήλθε σε 238. Αυξημένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα (76) και Θεσσαλονίκη (49), ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 17.

Ανησυχία ειδικών για τα «ορφανά» κρούσματα

Δεν είναι μόνο ο σταθερά τριψήφιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά που έχει θορυβήσει την επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Η ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού μεγαλώνει επίσης και λόγω των πολλαπλών εστιών μετάδοσης, αλλά και των "ορφανών" κρουσμάτων, για τα οποία δεν έχει γίνει δυνατή η ιχνηλάτηση των επαφών.

Το ποσοστό των νέων «αχαρτογράφητων» κρουσμάτων από κοροναϊ που δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε γνωστή επιδημιολογική εστία ή με άλλη συρροή έχει ξεπεράσει το 65% (δηλαδή περίπου δύο στα τρία είναι «άγνωστης» προέλευσης) με περαιτέρω αυξητική τάση.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό μέχρι προ μερικών εβδομάδων ήταν στο 45%. Κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια ανίχνευσης της μετάδοσης του ιού και περιορισμού της, μπορεί να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες μεγάλες δυσκολίες και να σημειωθεί εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κι αυτό γιατί δεν γίνονται αντιληπτές πολλές «πηγές» και τρόποι διασποράς του ιού λόγω της καλοκαιρινής κινητικότητας των πολιτών όπου ο μέσος αριθμός των «στενών επαφών» του κάθε νοσούντα αυξάνεται περίπου στους 6-11 από 2 έως 4 που είναι κατά τις χειμερινές περιόδους ή και λιγότερες στην διάρκεια της καραντίνας.

Με το δεδομένο ότι πολλοί νέοι που μολύνθηκαν από τον ιό στις καλοκαιρινές διακοπές τους αποφεύγουν ή δεν είναι σε θέση να δώσουν σαφείς πληροφορίες για τον κύκλο των επαφών τους και να δημιουργείται έτσι μια «αλυσίδα» πληροφόρησης.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό της εξάπλωσης του ιού λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας σε τουριστικούς προορισμούς ότι το σύνολο των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών που προέρχονται μόνο από Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χαλκιδική ίσως ξεπερνούν τα 350.

Με ζητούμενο ότι σύντομα θα υπάρξει μαζικότερη επιμόλυνση ατόμων ηλικίας άνω των 64 ετών που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Υπάρχει μάλιστα ορατός κίνδυνος τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινωθούν δραματικά.

Κι αυτό όταν το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που παρακολουθεί την εξάπλωση του ιού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δίνει προβλέψεις για περισσότερα από 300 κρούσματα από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην χώρα μας.

Με συμπληρωματικές προβλέψεις ότι γύρω στις 28-29 Αυγούστου θα «σπάσει» το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων στην χώρα μας , όταν μέχρι τις 19 Ιουλίου ήταν περίπου 4000.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Δερμιτζάκης : Mε τόσο πολλά κρούσματα κοροναϊού ούτε οι νέοι προστατεύονται

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα έκρουσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης, τονίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται.

Αναφορικά με τον θάνατο 52χρονου ασθενή με κοροναϊό χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δήλωσε πως «αυτό είναι δυστυχώς κάτι που περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα».

Ακόμα, όπως εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο.

«Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.

Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων.

«Είναι πολλά. Είναι περίπου 1 στους 1000 και λιγότερο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα.

Καθηγητής Τσακρής : Το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα

Σε ένα σκηνικό εντεινόμενης ανησυχίας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τόνισε ότι αν «δεν καταφέρουμε σε αυτή τη φάση να περιορίσουμε τον κοροναϊό τα πράγματα στη συνέχεια θα είναι πιο δύσκολα».

Ο Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε, συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 γιατί ελήφθησαν νέα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

«Το βέβαιο είναι ότι και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δέχονται μεγάλο αριθμό περιστατικών που έχει να κάνει με την επιστροφή από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους. Έτσι καταγράφεται μεγάλος αριθμός περιστατικών» επεσήμανε.

«Από αυτό φαίνεται ότι ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Θέλουμε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας. Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες και πρέπει να συγκρατήσουμε την εξάπλωση τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρέπει να καταφέρουμε ό,τι και τον περασμένο Μάρτιο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προσέθεσε ο καθηγητής.

«Βόμβες υπερμετάδοσης» τα γηροκομεία – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Μια νέα εστία μαζικής διασποράς της νόσου Covid-19, με 22 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Ο κίνδυνος να μετατραπούν τα γηροκομεία σε «βόμβες κοροναϊού» είναι, όπως φαίνεται, υπαρκτός. Ηδη έχουν χάσει τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι τρόφιμοι γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από μία εβδομάδα εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα της νόσου, ενώ είναι ακόμη νωπή η τραγωδία που χτύπησε τα γηροκομεία της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και άλλων χωρών την περασμένη άνοιξη όταν ολόκληρες πτέρυγες οίκων ευγηρίας αποδεκατίστηκαν από τον ιό.

Αν η κατάσταση στα γηροκομεία ξεφύγει από τον έλεγχο, η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με δραματικές καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο Βέλγιο τον Απρίλιο υπολογιζόταν πως το 50% των συνολικών θυμάτων της χώρας ήταν τρόφιμοι γηροκομείων, ενώ στα τέλη Μαΐου στο Μιλάνο και στο Τορίνο οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δικαίωση για χιλιάδες συγγενείς τους που πέθαναν στα γηροκομεία χτυπημένοι από τη νόσο.ας.

Φρένο στη διασπορά

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιχειρώντας να αναστείλει την ανάπτυξη νέων εστιών μαζικής διασποράς της νόσου Covid-19 βάζει στο στόχαστρό της τους ενδεχόμενους υπερμεταδότες, δηλαδή άτομα που εκ των πραγμάτων, κυρίως λόγω εργασιακής θέσης, έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες άτομα καθημερινά κινδυνεύοντας να μολυνθούν οι ίδιοι αλλά και να διασπείρουν ευρέως τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πως οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς – σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία – που κατά την καλοκαιρινή τους άδεια είχαν επισκεφθεί περιοχές με βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο θα υποβάλλονται προληπτικά σε τεστ για τον νέο κοροναϊό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Επιβαρυμένες περιοχές, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, θεωρούνται η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και οι ∆ήμοι Μυκόνου, Πάρου, Αντίπαρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία -Τα μέτρα που επιβλήθηκαν

Kαρδίτσα, Πέλλα και Πιερία προστέθηκαν στις επιβαρυμένες περιοχές από τον κοροναϊό και τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης οι παραπάνω περιοχές και αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Από το πρωί του Σαββάτου σε ισχύ τα μέτρα

Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06:00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06:00.

Σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τις Αρχές με βάση το αυξημένο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στις εν λόγω περιοχές, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Για τις επόμενες δέκα ημέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Χαλκιδική και Μύκονο θα παραμένουν κλειστά από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.

Δωρεάν το εμβόλιο για όλους, δωρεάν και οι μάσκες σε 1,5 εκατ. μαθητές και εκπαιδευτικούς

Νέα βήματα στην προσπάθεια προστασίας του πληθυσμού από τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού κάνει συνεχώς η κυβέρνηση λαμβάνοντας εκτός από περιοριστικά και προληπτικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα στραμμένο στην 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε 1,5 εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Όπως διευκρίνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα δοθούν σε κάθε δικαιούχο από τρεις υφασμάτινες μάσκες με τον ίδιο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα κονδύλια πέραν των αρχικών 5,2 εκατομμυριών για την πρώτη παρτίδα μασκών.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση θα παρέχει δωρεάν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες.

«Έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας οι σχετικές ανακοινώσεις για τα συμβόλαια προαγοράς τα οποία έχει ήδη συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με μία εταιρία -είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα. Και όπως έχουμε πει ευελπιστούμε ότι μεσοπρόθεσμα το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, για να αντιμετωπίσουμε μια και καλή, καταλυτικά, με απόλυτο τρόπο, το ζήτημα της επιδημίας του κορονοϊού.

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η κυβέρνηση να ορίσει με απόλυτη σαφήνεια τη σειρά προτεραιότητας με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «προφανώς από τους υγειονομικούς και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να λάβει επίσημα και υπεύθυνα θέση όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, θα παρατεθούν τα δεδομένα, θα αναλυθούν οι αποφάσεις και θα κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.

'Ανοιγμα σχολείων 

Την ίδια ώρα, αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, είναι η κυβέρνηση, παρά τις επιφυλάξεις εκπαιδευτικών και γονέων.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και πλέον απομένει να ανακοινωθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού εντός της σχολικής κοινότητας.

Διευκρινίσεις Κεραμέως για τη χρήση μάσκας

Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, είπε η υπουργός που χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κοροναϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.

«Στους εξωτερικούς χώρους, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε η κ. Κεραμέως.

«Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών. Οι ειδικοί είπαν ότι είναι σπουδαία προστασία η μάσκα, είναι ασπίδα, το λέει ο ίδιος ο ΠΟΥ» ανέφερε στο Open και προσέθεσε:

«Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθευτεί μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται». 

Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Υπάρχει ένα σχέδιο που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, οι μάσκες είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί, με τους διεθνείς οργανισμούς να σημειώνουν ότι τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Τα υγιή παιδάκια δεν παθαίνουν τίποτα με την μάσκα, ενώ στο σχολείο θα γίνεται σχετική εκπαίδευση. Η χρήση της μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης», σημείωσε.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, εκτός της μάσκας, σχεδιάζονται τα εξής:

Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών

Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι

Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων

Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, λέγοντας ότι οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα έδρανα με τη διευκρίνηση ότι «οι θεωρητικές διαλέξεις θα γίνονται μέχρι 50 άτομα» και οι μεγάλες διαλέξεις «θα γίνονται εξ αποστάσεως».

«Πώς θα υποδεχτεί μια τάξη 28 παιδιά;»

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ, εμφανίζεται προβληματισμένη για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α.

Οι εκπαιδευτικοί διερωτούνται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους Θεόδωρο Τσούχλο, κατά πόσο μπορεί μια τάξη να υποδεχθεί 28 παιδιά με μάσκες. Ζητούν προσλήψεις και να αξιοποιηθούν κλειστές αίθουσες ώστε να μειωθεί σε 15 ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

«Στόχος να μην κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος»

Στη λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κοροναϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τονίζοντας πως υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.

«Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Έκτακτο κονδύλι 5,2 εκατ. ευρώ στους Δήμους

Νωρίτερα ο υπ. Εσωτερικών είχε ανακοινώσει, ότι με εντολή του πρωθυπουργού, θα καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ’ όλους τους μαθητές» τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Σκάι.

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες. Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να προστατέψουμε την υγεία». Αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αναφέρει ότι το κονδύλι προς τους Δήμους θα φτάσει τα 15,2 εκ. ευρώ. Ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση και Tweet υποστήριξε ότι το ποσό ανέρχεται σε 5,2 εκ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων της χώρας. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.


Μόσιαλος: Πώς θα αποφύγουμε δεύτερο lockdown – Εθνικό σχέδιο για τις κοινωνικές επιπτώσεις

Στην ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού εστιάζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για την πανδημία στους διεθνείς οργανισμούς, αφού επισημαίνει πως η χώρα πρέπει να αποφύγει δεύτερο lockdown, τονίζει πως η επόμενη ημέρα απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο με τη συνεργασία όλων για την αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

«Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο την πανδημία. Αντιμετωπίζουμε και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Στην οικονομία, στην παιδεία, στις κοινωνικές σχέσεις, στο σύστημα υγείας» αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως είναι αναγκαίο να δράσουμε συντονισμένα με σχέδιο και σύνεση, κάνοντας μικρές θυσίες για να προφυλάξουμε την υγεία μας και την υγεία των συμπατριωτών μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου