Μία εξαιρετικά χρήσιμη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook «ανέβασε» ο καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βενετσάνος Μαυρέας, με την οποία καταρρίπτει τη θεωρία συνωμοσίας που αμφισβητεί την αιτία θανάτου σε ασθενείς με νόσο COVID – 19.
Συγκεκριμένα, η πολύ χρήσιμη και διαυγής ανάρτηση του Βενετσάνου Μαυρέα έχει ως εξής:

«Για τους ανόητους που μιλάνε για τους θανάτους από Covid-19 σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που, όπως λένε, κακώς τους χρεώνουν στον κορονοιό:
Παράδειγμα: θάνατος 85χρονου με χρόνια στεφανιαία νόσο που νόσησε από κορωνοιό.
Σε τί διαφέρει από το παρακάτω:

Θάνατος 45χρονου με αιμορροφιλία μετά από αιμορραγία που προκλήθηκε από πυροβολισμό. Ποιά είναι η αιτία θανάτου, η αιμορροφιλία ή ο πυροβολισμός; Όσοι έχουμε συμπληρώσει ως γιατροί πιστοποιητικά θανάτου, ξέρουμε τα της αιτίας θανάτου και των υποκειμένων νοσημάτων.

Όμως, η αδυναμία κατανόησης της δυναμικής σχέσης μεταξύ υποκείμενου νοσήματος και της αιτίας θανάτου από τον περισσότερο κόσμο, είναι βούτυρο στο ψωμί των ψεκασμένων συνομωσιολογούντων. Να τελειώνουμε λοιπόν. Οι θάνατοι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που νόσησαν από κορωνοιό σωστά χρεώνονται σε αυτόν, γιατί η νόσηση από αυτόν προκάλεσε τη διαδικασία που κατέληξε στο θάνατο».