Φονικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Θάλειας που σαρώνει την χώρα μας. Η Εύβοια δυστυχώς μετράει πέντε νεκρούς σύμφωνα με νεώτερη πληροφόρηση από τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Νωρίτερα ο δήμαρχος της περιοχής είχε επιβεβαιώσει τέσσερις θανάτους, τρεις ενήλικες και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών.

x1

Ειδικότερα, νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι υπάρχει και τέταταρτος νεκρός στην Εύβοια, ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί έγινε γνωστό ότι ένα βρέφος 8 μηνών έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία και προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των νεκρών που άφησε η κακοκαιρία «Θάλεια», η οποία έπληξε την Εύβοια. Επίσης μια 86χρονη γυναίκα, βρέθηκε πνιγμένη στο σπίτι της στα Πολιτικά, ενώ κι ένας 85χρονος συμπολίτης της βρέθηκε νεκρός από την κακοκαιρία.

artatak1i3

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο δήμαρχος Διρφύων Γιώργος Ψαθάς λέγοντας μάλιστα ότι οι νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας δεν είναι ένας αλλά δύο και λίγο αργότερα επιβεβαίωσε και το θάνατο του βρέφους και το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου. 

 Από την κακοκαιρία που πλήττει το νησί με βροχές και καταιγίδες έχουν προκληθεί προβλήματα σε πολλές περιοχές με τα μεγαλύτερα, ωστόσο, να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.

 Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς, αλλά και από κατοίκους που κινδύνευαν να πνιγούν λόγω της μανίας της «Θάλειας», αλλά και των πλημμυρών που σάρωσαν σπίτια και δρόμους.

artataki1



Τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού

 Πάνω από 70 πυροσβέσεις και ειδικό πεζοπόρο τμήμα με ανάλογο εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι, έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν στην περιοχή της Εύβοιας σε μια τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού.

 Τα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας  δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν δεκάδες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί από τα ορμητικά νερά χειμάρρων και του Λίλαντα ποταμού, ο οποίος υπερχείλισε και δημιούργησε τεράστιες καταστροφές στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και στις περιοχές των Πολιτικών, του Βασιλικού και των Ψαχνών.

artataki4

  Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας.

  Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 Ε/Π.

artataki5

  Η Πυροσβεστική με σχετικό δελτίο Τύπου ενημερώνει πως βρίσκεται «σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κι έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

  Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

artataki6

  Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας

Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι πυροσβέστες είδαν σιγά-σιγά να πέφτει η στάθμη των υδάτων στα Ψαχνά ωστόσο όμως την ίδια στιγμή τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στην νότια πλευρά της Χαλκίδας, στο Λευκαντί και το Μπούρτζι Βασιλικού με μεγάλη ένταση. Στο Μπούρτζι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη. Ήδη πριν λίγο συζητήθηκε με σταλεί ελικόπτερο για απεγκλωβισμό καθώς οι άνθρωποι είναι στις ταράτσες και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

 Οι αδιάβατοι δρόμοι από τεράστιους όγκους νερού και κομμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν ούτε στα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν σε ορισμένα σημεία για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

 Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.

 Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις. Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.