Την έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι η λύση μέσω εμβολίου θα αργήσει γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων καθώς κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα, όπως ανέφερε.

 Ειδικότερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού βρίσκεται πλέον στα επίπεδα της μονάδας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεπεράσει το όριο που θα σήμαινε πιθανόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ υπογράμμισε πως τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου.

 Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως όταν ο δείκτης του R0 βρίσκεται κάτω από την μονάδα, τότε η πανδημία φθίνει και οδεύει προς το μηδέν, ενώ σε περίπτωση που ξεπεράσει την μονάδα τότε η πανδημία επιταχύνει, με τον κίνδυνο εκθετικής αύξησης να είναι υπαρκτός.

 Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε στη συνέχεια πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ο δείκτης R0 να πέσει κάτω από το όριο της μονάδας, ενώ αναφορικά με την χρήση μάσκας υπογράμμισε πως είναι επιβεβλημένη όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, όπως σήμερα στη Γαλλία, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική η μάσκα από την ασπίδα προσώπου.

 «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας. «Παλεύουμε με μία δύσκολη κατάσταση, που δεν είναι μία απλή γρίπη», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, σημειώνοντας πως σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων μέχρι στιγμής έχει μολυνθεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας.