Τη δυνατότητα να αποτρέψουµε το δεύτερο κύµα της επιδηµίας της νόσου COVID-19 στη χώρα µας επισηµαίνει µιλώντας στα «Π» ο κορυφαίος διεθνώς Ελληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κορονοϊού προτείνει την άµεση επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης µάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, οριζόντια και χωρίς καµία εξαίρεση, καθώς και σε εκείνους τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους δεν είναι εύκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Ο κ. Μόσιαλος προσθέτει πως, «εάν τηρούµε τα βασικά, δηλαδή τη φυσική αποστασιοποίηση, τα µέτρα ατοµικής και αναπνευστικής υγιεινής και, φυσικά, την καθολική χρήση µάσκας, έχουµε πραγµατικά τη δυνατότητα να αποφύγουµε το δεύτερο κύµα της επιδηµίας στην Ελλάδα». Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία τόσο για τον απόλυτο αριθµό των λεγόµενων «ορφανών» κρουσµάτων του νέου κορονοϊού SARS-CΟV-2 σε Αττική και Θεσσαλονίκη όσο για τον συγκεκριµένο συνδυασµό των «ορφανών» κρουσµάτων µε την πραγµατικότητα των συνωστισµών και των µαζικών συναθροίσεων των πολιτών - αν και έχει αρχίσει να εκφράζεται διχογνωµία για το προφίλ των συγκεκριµένων περιπτώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε την προηγούµενη εβδοµάδα ότι «τα “ορφανά” κρούσµατα δεν υπάρχουν», µε την έννοια ότι τα περισσότερα από αυτά παύουν σε πολύ λίγες ηµέρες από τον εντοπισµό τους να είναι «ορφανά», καθώς η αποτελεσµατική ιχνηλάτησή τους φανερώνει τελικά τις πηγές της µόλυνσής τους.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Π» πως «δεν είναι ακόµη µεγάλος ο αριθµός των “ορφανών” κρουσµάτων.

Απλώς υπάρχει σταθερά ένας µικρός αριθµός τέτοιων κρουσµάτων στα µεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός το οποίο σηµαίνει ότι υπάρχει µια ήπια µετάδοση στην κοινότητα.

Αυτό, µε τη σειρά του, σηµαίνει πιθανολογικά ότι, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να δούµε κάποια γεγονότα υπερµετάδοσης του νέου κορονοϊού, στην περίπτωση κατά την οποία αυτή η κινητικότητα φτάσει στις εστίες συγχρωτισµού».

Με άλλα λόγια, σύµφωνα µε τον κ. Μαγιορκίνη, η κοινωνική πραγµατικότητα και οι εικόνες του συνωστισµού σε νυχτερινά µαγαζιά, beach bars κ.ά. είναι τα στοιχεία που ανησυχούν σφόδρα τους ειδικούς επιστήµονες και τις αρµόδιες υγειονοµικές Αρχές της χώρας. Ο συνωστισµός απειλεί κάθε στιγµή να «συναντηθεί» µε κάποιο κρούσµα COVID-19 και να εκδηλωθεί τότε κάποιο φαινόµενο υπερµετάδοσης της νόσου, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σε ελαφρώς διαφορετικό µήκος κύµατος κινείται, όµως, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών Χαράλαµπος Γώγος, επίσης µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος τόνισε µε ιδιαίτερη έµφαση στα «Π»:
«Τα “ορφανά” κρούσµατα και τα πεδία των µαζικών συναθροίσεων των πολιτών αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία, µε τη σειρά τους, διαµορφώνουν ένα επικίνδυνο µείγµα. Τα “ορφανά” κρούσµατα είναι της τάξης του 22% του συνόλου των κρουσµάτων της νόσου COVID-19 στη χώρα µας. ∆εν είναι πάρα πολύ υψηλά, αλλά δεν είναι επίσης χαµηλά. Είναι αυτή η ώρα, αυτή η στιγµή που πρέπει να προειδοποιήσουµε για τους επαπειλούµενους κινδύνους, καθώς, εάν έχουµε µεγαλύτερες αυξήσεις, κινδυνεύουµε να χάσουµε το παιχνίδι στη χώρα µας. Οι µαζικές συναθροίσεις και η ύπαρξη αυτού του αριθµού “ορφανών” κρουσµάτων µάς καλούν να λάβουµε περαιτέρω µέτρα πρόληψης και προστασίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυτή την Τρίτη την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης µάσκας στα καταστήµατα λιανικού εµπορίου, ειδών διατροφής, στα γραφεία των ∆ΕΚΟ, στις τράπεζες και σε όλες τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, στα κοµµωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στα ασανσέρ, ενώ ο ίδιος προανήγγειλε ότι εντείνονται από την ερχόµενη ∆ευτέρα οι σχετικοί έλεγχοι στα µέσα µαζικής µεταφοράς. Σηµειώνεται πως το πρόστιµο για µη χρήση µάσκας είναι 150 ευρώ, είτε αφορά εργαζοµένους είτε καταναλωτές.

Ψυχραιµία, επαγγελµατική δουλειά στην ιχνηλάτηση και την αποµόνωση των κρουσµάτων της νόσου COVID-19 και αποφυγή του πανικού συνιστά, από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης, ο οποίος επισηµαίνει µε νόηµα στα «Π»:

«Αυτήν τη στιγµή δίνουµε έναν αγώνα για την καλύτερη ιχνηλάτηση και την αποµόνωση των κρουσµάτων. Εάν κάνουµε καλά και επαγγελµατικά αυτήν τη δουλειά, όλα θα πάνε καλά. Εάν δεν κάνουµε καλά αυτήν τη δουλειά, θα χάσουµε. Είναι πολύ απλά τα πράγµατα. ∆εν έχει κανένα νόηµα να καλλιεργεί κανείς τον πανικό. ∆εν καταλαβαίνω τι σηµαίνει ότι είχαµε την περασµένη ∆ευτέρα 17 νέα κρούσµατα στην Αττική. Μας εγγυάται κανείς ότι αυτά τα 17 κρούσµατα δεν θα γίνουν 107 σε µερικές εβδοµάδες; Κανείς δεν µπορεί να µας εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Λοιπόν; Μένει η καλή δουλειά µας στην ιχνηλάτηση και την αποµόνωση των κρουσµάτων. Εύχοµαι και ελπίζω ο ΕΟ∆Υ να κάνει πολύ καλά αυτήν τη δουλειά και να πάνε όλα καλά στη χώρα µας. Φυσικά, δεν µπορεί κανείς να είναι ευτυχής εν µέσω της πανδηµίας. Αλλά µέχρι εκεί».

ΜΗΝΥΜΑ

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σηµάνετε συναγερµό για τη λήψη κάποιου µέτρου, µη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στα µέλη της επιστηµονικής κοινότητας και τους αρµόδιους υπουργούς και υφυπουργούς που συµµετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη για τον κορονοϊό την Πέµπτη. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα µέσα µαζικής µεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι, ενώ ανέφερε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις για την εξέλιξη της πανδηµίας θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδοµάδα τον Αύγουστο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, στη Μύκονο.

«Θέλουµε να κρατήσουµε το νησί υγιές και ασφαλές για κάθε επισκέπτη και για την τοπική κοινωνία», ήταν το µήνυµα που έστειλε ο υπουργός και µίλησε για τη νέα υπηρεσία (Αστυνοµική Υποδιεύθυνση) που δηµιουργήθηκε στο νησί µε 120 αστυνοµικούς. Μετά την επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη, η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά µαγαζιά (15 µέχρι την Πέµπτη), ενώ το ίδιο θα γίνει και µε τα beach bars και τις βίλες όπου διοργανώνονται πάρτι, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόµενα συνωστισµού. Οι Αρχές προχώρησαν ήδη σε µία σύλληψη ενοικιαστή βίλας στο νησί, ο οποίος είχε διοργανώσει πάρτι µε πολλούς καλεσµένους. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στην υπόλοιπη χώρα για τη χρήση µάσκας, µε τους πολίτες να συµµορφώνονται, πάντως, µε τις νέες οδηγίες. Σηµειώνεται ότι στους παραβάτες βεβαιώνεται χρηµατικό πρόστιµο ύψους 150 ευρώ.

ΓΑΜΟΣ

Την ίδια ώρα, συναγερµός έχει σηµάνει στις υγειονοµικές Aρχές της Θεσσαλονίκης έπειτα από γλέντι γάµου στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, όπου προέκυψε επιδηµιολογική εστία κρουσµάτων κορoνοϊού. Σύµφωνα µε πληροφορίες, την περασµένη Τρίτη αρκετά άτοµα εµφάνισαν υψηλό πυρετό, ενώ την Τετάρτη ένας από τους καλεσµένους διεγνώσθη θετικός στoν COVID-19. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, µία ηµέρα µετά, την Πέµπτη, 12 άτοµα εµφανίστηκαν στα επείγοντα του Nοσοκοµείου Παπαγεωργίου παρουσιάζοντας πυρετό (έως και πάνω από 40) και ύποπτα συµπτώµατα. Oλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ κορoνοϊού, από τους οποίους βγήκαν θετικοί οι έντεκα.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ