Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει γενική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής, όπως είπε πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό.

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε

ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού

Καταστήματα τροφίμων

Καταστήματα λιανικής

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Υποχρεωτική είναι επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση

Ισχυρή σύσταση απευθύνεται για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι έως τώρα είναι υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας που αφορούσε αποκλειστικά τους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα κέντρα αισθητικής, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση

«Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα. Για να το πετύχουμε χρειάζεται ετοιμότητα και επιφυλακή», προσέθεσε 

Ο κ.Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα που έχει δηγμιουργήσει τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες. Για παράδειγμα, είπε, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους επισκέπτες από την Ισπανία. Τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.

145 ενεργά Κρούσματα

Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην πρωτεύουσα.

Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Τρέφεται από κάθε λάθος μας» επεσήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση μάσκας στους Ιερούς Ναούς είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. «Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας θα δούμε αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο».

Πανηγύρια και τοπικά lockdown

Στο τέλος της εβδομάδας όπως είπε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι των πανηγυριών τον Αύγουστο.

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε και να απέχουμε από τα κάθε είδους πανηγύρια. Και ο καθένας μας πρέπει να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς. Είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν γίνεται σε κάθε ηλιοβασίλεμα να υπάρχει ένα περιπολικό για να διαλύει τον κόσμο

Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη αφορά ότι δεν πρόκειται να πάμε σε γενικό lockdown, είπε και πρόσθεσε, παράλληλα, ότι είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown. «Τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές».

Για τα beach bar και το αν εξετάζεται το κλείσιμό τους ή η απαγόρευση των beach party, είπε: "Παρακολουθούμε προσεκτικά όλες τις προτάσεις είτε είναι σε επίπεδο επιτροπής εμπειρογνωμόνων είτε είναι σε προσωπικό επίπεδο, όπως ο κάθε καθηγητής που έχει τη δική του άποψη. Όλες μας οι αποφάσεις όμως βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και κορυφώνονται βήμα βήμα".