Συνεχίστηκε κατα την διάρκεια της Κυριακής η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου αφού ο μεγαλύτερος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει επιστρέψει στους ναύσταθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης. 

Το επίπεδο ετοιμότητας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει το ίδιο και αυτό καθορίζεται εν πολλοίς απο την τουρκική NAVTEX η οποία παρόλο του ότι απομακρύνθηκε απο την περιοχή μέρος του τουρκικού στόλου, παραμένει σε ισχύ έως και την ερχόμενη Κυριακή, 2 Αυγούστου. Πρακτικά το γεγονός αυτό σημαίνει πως το σεισμογραφικό σκάφος ORUC REIS μπορεί να αποπλέυσει απο το λιμάνι της Αττάλειας όπου και βρίσκεται αγκυροβολημένο προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει η τουρκική NAVTEX ανα πάσα στιγμή. 

Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμα και να αποπλεύσει για σεισμικές έρευνες το τουρκικό σκάφος, να κινηθεί τελικά εκτός της ελληνικής υφαλοκριπήδας. 


Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ. 

xartis_main2


Κομβικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κρίσης φαίνεται πως έπαιξε ο ελληνικός στόλος που μέσα σε λίγες ώρες απο την έκδοση της τουρκικής NAVTEX απέπλευσε απο τον ναύσταθμο σχεδόν στο σύνολό του και αναπτύχθηκε σε τέτοιες θέσεις που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα οτι η χώρα μας είναι αποφασισμένη ώστε να αποτρέψει τυχόν προσπάθειες υλοποίησης σεισμικών ερευνών απο τουρκικά πλοία.

Παρόλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Σάββατο, έβαλε σε δηλώσεις του στην ίδια φράση το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη (τρεις περιοχές στις οποιες η Άγκυρα έχει στρατιωτική εμπλοκή) με το Αιγαίο.

«Από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τούρκου προέδρου.

Διπλωματικοί παράγοντες σημειώνουν, ωστόσο, ότι παρά την υπαινικτική δήλωση Ερντογάν η φρασεολογία της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι τέτοια που να συντηρεί την πολεμική ρητορική.