«Την Αγία Σοφία θα πρέπει να την θυμόμαστε πάντα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος ανέφερε πως «αρκετοί στον τόπο αυτό δεν γνωρίζουν τον συμβολισμό της Αγίας Σοφίας».

Παράλληλα τόνισε πως «η σημερινή ημέρα είναι βαριά για την Αγία Σοφία καθώς σηκώνει πάνω της παρελθόν αιώνων».

Ακόμη ανέφερε πως «είναι ωφέλιμη η οποιαδήποτε αντίδραση αλλά πρέπει να σκεφτούμε πως θα το κάνουμε».

Τέλος ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Θάσου χαρακτήρισε «χλιαρή την αντίδραση των χριστιανικών εκκλησιών» λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν κάνει πιο ηχηρή παρέμβαση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Γιατί να ειναι μόνο η σημερινή μερα μαύρη και για ποιο λόγο να θυμηθούμε σήμερα μόνο την Αγία Σοφία και να μην τη θυμόμαστε τόσα χρόνια; Εκφράζω αυτό το παράπονό μου γιατί δυστυχώς είμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη εμείς, γενικότερα οι χριστιανοί, οι Έλληνες, όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα τότε θυμόμαστε κάποια πράγματα και τότε νομίζουμε οτι πρέπει να αντιδράσουμε. «Ευτυχώς» που βρέθηκε ο κος Ερντογάν και μας θύμισε συνολικά σε όλο τον κόσμο οτι υπάρχει η Αγία Σοφία εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Στέφανος.

«Αυτοί οι προβληματισμοί μου μέσα σε αυτή τη δύσκολη μέρα, μια Παρασκευή δηλαδή που είναι όχι μαύρη μόνο, που είναι πολύ βαριά, σηκώνει πάνω της παρελθόν αιώνων, σηκώνει πάνω της παρελθόν θεμάτων. Μια Αγία Σοφία με στέψεις αυτοκρατόρων, με Οικουμενικές Συνόδους, με ιερείς, με επίσκοπους, με Πατριάρχες, με γεγονότα συγκλονιστικά, με τέχνη, με πολιτισμό, με μάρμαρα, με σοφία, με Σολομώντες, με Ιουστινιανούς, με Κωνσταντίνους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Με μια κουβέντα ή με μια λέξη θα πούμε ότι πονάμε ή λυπόμαστε; Για πράγματα τα οποία πολλές φορές έχουμε πει και για τα οποία οι πρόγονοί μας είναι υπεύθυνοι όπως και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτά που κάνουμε τώρα. Όταν δεν είμαστε ενωμένοι, όταν δεν είμαστε αποφασισμένοι για πράγματα που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τη ζωή μας, την ύπαρξη μας τότε πως μπορούμε να πούμε κατι τώρα; Ναι λυπόμαστε, πονάμε, υποφέρουμε δε διαφωνώ και μάλιστα με τρόπους οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο εκδηλώνονται με μια ιδιαιτερότητα. Δηλαδή πως μπορώ εγώ αυτό που θα το κάνω σήμερα και θα προσευχηθώ ή θα κλάψω ή θα ψάλλω το τη Υπερμαχώ Στρατηγώ πως θα το διαχειριστώ αύριο! Τι θα πω δηλαδή στους ανθρώπους μας, στα σχολεία μας, στα παιδιά μας; Πως δηλαδή θα πω ποιος είμαι εγώ και τι σου παραδίδω;», σημείωσε επιπρόσθετα ο Μητροπολίτης.

Αναφορικά με την παγκόσμια αντίδραση, δήλωσε: «Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Καταρχάς παγκοσμίως οι άνθρωποι με την έννοια του θεού είναι ξεχασμένοι. Δηλαδή ποιος ενδιαφέρεται τώρα γι’ αυτά όταν ο κόσμος έχει πολέμους, όταν έχει προσφυγιές, όταν έχει ανεργίες, όταν εχει εγκλήματα κλπ; Θα ασχοληθεί τώρα επειδή τώρα το θυμηθήκαμε το θέμα αυτό; Αλλά θέλω να πω οποιαδήποτε αντίδραση και να γίνει είναι ωφέλιμη αλλά να σκεφτούμε και πως θα το κάνουμε αυτό. Μη ξεχνάτε ότι όλες οι ακρότητες και όλες οι εξτρεμιστικές αντιδράσεις κι από τη μια μεριά κι από την άλλη οδηγούν σε χάος. Δηλαδή πρέπει αυτό το οποίο λέγεται, όπως λέγεται, όταν λέγεται να μην έχει πρόκληση. Δηλαδή να κανει τους άλλους πιο σοφούς, να σκεφτούν κάποια πράγματα πάνω στην λογική και πάνω στον τόπο. Πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον! Αν αρχίσουμε και τρωγόμαστε για εκείνα τα οποία είναι τέλος πάντων αυτά που είναι, που τα έφτιαξαν οι πρόγονοι μας, στο τέλος θα χαθούμε. Τι να το κάνω αν πεθάνουν όλοι οι ανθρωποι και είναι τα μνημεία. Μνημεία να γίνουμε εμείς, εμείς να φέρουμε τη Αγία Σοφία μπροστα μας. Εμεις να την παρουσιάσουμε, εμείς να τη διδάξουμε, εμείς να την ομολογήσουμε. Θέλει δηλαδή παιδεία, πολιτισμό μέσα στην έννοια της επικοινωνίας των ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή όλοι οι κάτοικοι της Τουρκίας να συμφωνούν με αυτό το πράγμα».

« Κάποιοι είπανε ''πολύ χλιαρή η αντίδραση'' δεν διαφωνώ όντως ίσως θα έπρεπε οι χριστιανικές εκκλησίες να έχουν μια πιο σημαντική παρέμβαση αλλά και εγώ ρωτάω τι άλλο να κάνουνε, τι να πουν;», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχε ως στόχο να θίξει την Ελλάδα ή όλα τα χριστιανικά δόγματα, απάντησε: «Θεωρώ ότι κανένας άνθρωπος δεν θέλει εντάσεις και συγκρούσεις και πολύ περισσότερο οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ένταση στο Αιγαίο μεταξύ λαών αλλά αναρωτιέμαι το να πας να κάνεις μια προσευχή μέσα σε ένα τζαμί πρέπει να κάνεις όλο αυτό το πράγμα απέξω; Αυτό και μόνο δείχνει ότι ο σκοπός είναι κατά κάποιο τρόπο διαφορετικός στην ολότητά του. Αν πάρουμε υπόψη το διπλανό τζαμί, το Μπλέ τζαμί, και αυτό δεν γεμίζει από πιστούς. Βλέπω ότι είμαστε αλλού, προχωρούμε με έναν άλλο διαφορετικό τρόπο, χρειάζεται να υπάρχει ομόνοια, ομοψυχία για όλα τα πράγματα διότι τα μνημεία μας ομιλούν τα ίδια για το ποια είναι το θέμα είναι εμείς ποιοι είμαστε και εμείς τι κάνουμε; Όταν ο Χριστός λεει ότι είναι «η ειρήνη του κόσμου», ποιου κόσμου; Δείξε μου τον κόσμο να σας πω που είναι η ειρήνη».

Ερωτηθείς αν είναι προβληματισμένος για την επόμενη μέρα, ανέφερε: «Φοβάμαι μήπως η επόμενη ημέρα είναι νύχτα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε!».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης, επισήμανε: «Στο μέλλον δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Θα φανεί στην πράξη το γεγονός πως θα εκτιμηθεί και πως θα υπάρξει αλλά ακρότητες, εντάσεις με μια διάσταση που δημιουργεί θέματα και στους ανθρώπους μας που είναι εκεί θέλει έναν τρόπο διαφορετικό. Εύκολο είναι να λέμε το Α ή το Β ας κοιτάξουμε επιτέλους και τη δική μας την προσωπική ευθύνη. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε άλλο δρόμο, για αυτό συμβαίνουν και αυτά και για αυτό ίσως και η αντίδραση δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε να γίνει βάσει των πραγμάτων τα οποία πιστεύουμε, θεωρούμε, υπάρχουμε και λέμε».