«Ημέρα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων η σημερινή καθώς το σύμβολο του Χριστιανισμού η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ.

Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ εκτίμησε ότι «μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και πως η Ελλάδα έχει κινηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου» και ανέφερε πως «το βράδυ σε όλους τους ναούς της χώρας θα ψαλεί ο ακάθιστος ύμνος και στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν οι καμπάνες».

Ακόμα σημείωσε πως «ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος καταδίκασαν την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία» ενώ «προανήγγειλε και άλλες δράσεις».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν επικρατήσει ο φανατισμός και εκτίμησε ότι «ο κόσμος της Τουρκίας δεν έχει ταυτιστεί με την κίνηση του Τούρκου Προέδρου για την Αγία Σοφία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ στα Παραπολιτικα 90,1:

Με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημείωσε: «Είναι μια μέρα η οποία ιστορικά θα χαραχτεί στις καρδιές όλων μας και στη μνήμη μας ως μια ημέρα παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια μέρα όπου ένας χριστιανικός ναός, ένας ορθόδοξος ναός, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού στην Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο μετατρέπεται με έναν τρόπο παράφορο, με έναν τρόπο ο οποίος το μόνο τα οποίο καταδεικνύει είναι μια αλαζονεία και τίποτα περισσότερο σε τζαμί».

«Σήμερα μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας τελικώς ελήφθη η απόφαση για να μπορέσει να γίνει ένα αποτρόπαιο έγκλημα κατά της Χριστιανοσύνης και της ανθρωπότητας. Σήμερα στην καρδιά μας υπάρχει λύπη, υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει οργή και θυμός διότι βλέπουμε έναν λαό τον οποίο σεβόμαστε και θέλουμε να έχουμε μαζί του μια ειρηνική συνύπαρξη να προβαίνει σε ένα διάβημα το οποίο το μόνο που καταδηλώνει είναι μια έλλειψη σεβασμού στη θρησκευτική μας οντότητα, στη θρησκευτική μας παράδοση στις μνήμες και στις ρίζες μας», ανέφερε χαρακτηρστικά.

«Αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή την περίοδο, και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός του Αιγαίου και της Navtex που έχει εκδοθεί για τα δικά μας χωρικά ύδατα αλλά κυρίως στο κομμάτι να δείχνεις έλλειψη σεβασμού σε ένα παγκόσμιο μνημείο για το οποίο όλος ο κόσμος έχει μιλήσει και έχει καταδικάσει την πράξη αυτή, θεωρώ ότι σηματοδοτεί μια αλλαγή στην Τουρκία. Μια αλλαγή η οποία πλέον κατευθύνει τη χώρα στην Ανατολή και όχι στη Δύση. Μια αλλαγή η οποία έρχεται να συγκρουστεί με την ιστορία τη σύγχρονη, με το κοσμικό κράτος το οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει ο Κεμαλ Ατατούρκ, κάτι το οποίο θέλει να αλλάξει αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν, και δεν ξέρω σε πόσο ποσοστό ο τουρκικός λαός αποδέχεται αυτή την αλλαγή. Νομίζω ότι μπροστά μας έχουμε αχαρτογράφητα νερά, έχουμε μπροστά μας να δούμε καταστάσεις οι οποίες να είναι ενδεχομένως πρωτόγνωρες και θα επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα. Η χώρα μας έχει συμπεριφερθεί με απόλυτη νηφαλιότητα, σύνεση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο και πρέπει πάση θυσία να αναδειχτεί ότι δεν πρόκειται για διμερές θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον Δυτικό κόσμο και την Τουρκία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Ελλαδική Εκκλησία έκανε όλες τις ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει, ο Μητροπολίτης Γβριήλ απάντησε: «Η Εκκλησία γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ρόλο της, ο ρόλος της είναι πνευματικός και αυτό το οποίο αγωνίζεται αυτή τη στιγμή να προσφέρει στους ανθρώπους μέσα από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, είναι η σωτηρία των ψυχών μας. Πολλές φορές όμως στην ιστορία έχει κληθεί η Εκκλησία να λάβει και έναν εθνικό ρόλο τον οποίο πάντοτε τον αναδέχτηκε με ιδιαίτερη ευθύνη και σεβασμό. Εν προκειμένω σήμερα το βράδυ σε όλους τους ναούς της χώρας μας θα ψάλλει ο Ακάθιστος Ύμνος. Στην μητρόπολή μας , στον Άγιο Γεώργιο στην Νέα Ιωνία θα τελέσουμε αγρυπνία. Στις 12 το μεσημέρι σε όλη την Ελλάδα θα ακουστούν πένθιμα οι καμπάνες για να δείξουμε τον αποτροπιασμό μας σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία».

«Η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπός από νωρίς καταδίκασαν αυτή τη πράξη, έστειλαν επιστολές σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα τόσο της ΕΕ όσο και της παγκόσμιας κοινότητας και θα επακολουθήσουν και άλλες δράσεις κυρίως κινητοποίησης όλων των θρησκευτικών ηγετών και όλων των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών ούτως ώστε σύσσωμη η ηγεσία του Χριστιανικού κόσμου να καταδικάσει και να πιέσει ανοιχτά την Τουρκική κυβέρνηση να αναστρέψει αυτή την απόφαση την οποία έχει πάρει», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Το κομμάτι το οποίο αφορά την εθνική διάσταση του θέματος το χειρίζεται πολύ καλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνησή μας και πρέπει όλοι μας να στηρίζουμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει», επισήμανε ο Μητροπολίτης.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απάντησε: «Με ανησυχεί πάρα πολύ και ξέρετε ότι ο φανατισμός είναι μια εκδήλωση ανθρώπινη η οποία δεν συνοδεύεται από τη λογική. Μας έχει δείξει η ιστορία στα πολλά παραδείγματα που έχουμε δολοφονίες ανθρώπων, καταστροφές περιουσιών κάτι το οποίο μπορεί αυτή τη στιγμή να το συζητάμε ως ένα ιστορικό γεγονός αλλά δεν απέχει πολύ μακριά από το να το δούμε να πραγματοποιείται αν ο φανατισμός αυτή τη στιγμή κυριαρχήσει και αν δεν επικρατήσει η λογική και η σύνεση».

«Πρέπει να εξετάσουμε το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και να δούμε τι όπλα έχουμε για να προσφύγουμε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτως ώστε αυτή η απόφαση να μπορέσει να δικαστεί και αν μη τι άλλο να βγει μια απόφαση που να καταδικάζει την πράξη αυτή του Ερντογάν. Διότι βλέπετε ότι ο κόσμος της Τουρκίας δεν έχει αποδεχτεί στη μεγάλη πλειοψηφία αυτή την πράξη του Ερντογάν. Είναι κάτι το οποίο δεν θέλει ο τουρκικός λαός σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με την πορεία της Ανατολής, θέλει να έχει ένα δυτικό πρόσημο, μια δυτική αναφορά και πολύ φοβούμαι ότι αυτό θα ενεργοποιήσει και πολλές εσωτερικές αλλαγές στη Τουρκία», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.