Καλύτερη είναι η εικόνα από χθες το βράδυ στο μέτωπο της φωτιάς στις Κεχριές Κορινθίας.

Η φωτιά συνέχιζε να καίει στις περιοχές Κεχριές, Γαλατάκι και Ξυλοκέριζα τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά είναι σε ύφεση, μετά από δύο 24ωρα μεγάλης μάχης των πυροσβεστών. Η μείωση της έντασης των ανέμων από το απόγευμα της Πέμπτης βοήθησε σημαντικά στο να μην μετακινηθεί περαιτέρω η φωτιά (δεν υπήρχαν διάσπαρτες εστίες τη νύχτα), που ακόμη ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα ξεκίνησαν να συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 3 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα με την Πυροσβεστική να περιμένει να γίνουν οι πρώτες ρίψεις προκειμένου να αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς. Επίσης, αναμένεται να γίνει και η καταμέτρηση των ζημιών, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορίνθου, η φωτιά έφτασε μέσα σε σπίτια, ενώ την πρώτη ημέρα, κάηκε και όχημα της πυροσβεστικής.

Γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά

«Η πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας είναι πλέον σε ύφεση. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η γενική εικόνα της είναι πολύ καλή», ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και δύσκολη πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό», συνέχισε ο κ. Κολοκούρης.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εξήγησε μιλώντας γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά: «Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογράμμισε: «Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και για αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Φωτιά στην Ξυλοκέριζα Κορινθίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία

Σημειώνεται ότι η ανατολική Κορινθία κηρύχθηκε χθες σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους άνδρες της πυροσβεστικής να κάνουν τεράστια προσπάθεια να περιορίσουν τη φωτιά.



Φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας: Ενεργοποιήθηκε ο Copernicus

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Η ΕΕ έκανε δεκτό το αίτημα και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.