«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, μετά τα δημοσιεύματα περί αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Αιγαίο. 

Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπιδας για έρευνες.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας, ενώ κοντά στο Oruc Reis βρίσκονται δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν επισταμένα την κατάσταση και επιδίδονται σε ένα διπλωματικό ράλλι ώστε να αποφευχθεί η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία

Στη γραμμή των προκλήσεων σε κάθε μέτωπο παραμένει η Τουρκία, καθώς μετά τις έρευνες νότια του Καστελόριζου, θυμήθηκε και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τουρκικά ΜΜΕ συνεδρίασε στην Αγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο διήρκεσε 2,5 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το TRT Haber, η Τουρκία στο σημείο 4 δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Σε σχέση με την ένταση που προκλήθηκε με την Ελλάδα για την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες νότια του Καστελόριζου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχολίασε ότι το Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από τις ελληνικές.

Αυτό καθιστά «τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα με βάση νησιά, μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις δικαστηρίων».

«Η ελληνική διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 2 χιλιόμετρα μακριά από την Ανατολία και 680 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι παράλογη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα απορρίπτει τις ελληνικές αξιώσεις.


Ένταση για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Μάλιστα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει «αν εφαρμοστούν οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν αδύνατον η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στα νερά ανοιχτά της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έχει αρνηθεί πολλές φορές τις παράλογες διεκδικήσεις της Ελλάδας και συνέχισε τις γεωτρήσεις με βάση με το διεθνές δίκαιο».

Επιμένει και για το ζήτημα του ψευδοκράτους

To Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας, το οποίο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους και εκφράζει τη θέλησή της να υπάρξει ειρήνη στο διαιρεμένο νησί.

Τονίστηκε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα ή άλλον παράγοντα να υποσκάψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο νησί.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι χώρες και οι παράγοντες, οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη τουρκικής κοινωνίας και τουρκικών δικαιωμάτων στο νησί, να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «η Τουρκία υπογραμμίσει την απόλυτη δέσμευσή της να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα ενδιαφέροντά της με βάση το διεθνές δίκαιο».