Λήξη συναγερμού ή ακόμα ένας τεχνικός ελιγμός της Τουρκίας; Όπως και να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς εκτόνωση της έντασης τείνει η κατάσταση στο Αιγαίο, καθώς ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX, τα  τουρκικά πολεμικά πλοία επιστρέφουν στη βάση του Ακσάζ

Αρμόδιες πηγές πάντως του ΓΕΕΘΑ σχολιάζουν ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» με τις μονάδες και τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να εξακολουθούν να παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX, η οποία δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Να σημειωθεί πως προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλίες κατά τις οποίες τέθηκε το ελληνοτουρκικό και το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Μπορεί να πέφτουν οι τόνοι χάρη στη γερμανική παρέμβαση, παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο, Πέμπτη, τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Το δημοσίευμα της Bild

H εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962»:

Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση - την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».

Η γερμανική εφημερίδα δίνει, επίσης, το χρονοδιάγραμμα της έντασης:

Το πρωί η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από την δυτική ακτή της Τουρκίας.

Ήδη από το πρωί, δύο μαχητικά F-16 της τουρκικής αεροπορίας πέταξαν πάνω από το νησί. Η Αθήνα απάντησε στέλνοντας και αυτή μαχητικά αεροσκάφη.

Το μεσημέρι, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε συναγερμό. Ανακλήθηκαν οι άδειες των στρατιωτών και επέστρεψε από την Κύπρο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της χώρας Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο λόγος: Στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τη βάση του Ακσάζ στην Τουρκία.

Το απόγευμα όλα έγιναν ξεκάθαρα: 18 πλοία κινούνταν προς το Καστελόριζο, όπως έμαθε η εφημερίδα από στρατιωτικούς κύκλους από την Αθήνα. Μία κατάσταση δηλαδή , που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ δύο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Αλλά τότε ήρθε η Μέρκελ – και σύμφωνα με πληροφορίες της Bild – κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κάλεσε τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη ώστε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, με επιτυχία. Ο τουρκικός στόλος άλλαξε ρότα προς την αντίστροφη πορεία και οι εντάσεις προς στιγμήν εκτονώθηκαν.

Το τηλεφώνημα της Μέρκελ επιβεβαιώθηκε και από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της καγκελαρίου. “Επιβεβαιώνω πως η καγκελάριος μίλησε στον Ερντογάν, στο τηλέφωνο. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτούς τους λόγους συνομίλησε αργότερα και με τον Μητσοτάκη».

Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα - Ολες οι τελευταίες κινήσεις

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις με μία σειρά ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα, η Αθήνα επιχειρεί μέσω της διπλωματίας να χτίσει συμμαχίες και να διεθνοποιήσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας που επιχειρείται από την Άγκυρα.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ