«Η αποστροφή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για ''αμφισβητούμενα ύδατα'' νομικά σημαίνει πως η περιοχή αυτή δεν ανήκει στη μία ή την άλλη πλευρά εφόσον δεν υπάρχει οριοθέτηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημητρη Τάκη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Φίλης, με αφορμή την τουρκική navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως «δεν είμαστε κοντά σε θερμό επεισόδιο» ενώ είπε πως «στόχος της Τουρκίας είναι να φέρει την Ελλάδα σε διάλογο».

Τέλος, ο ίδιος κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να αντιληφθεί πως «αν θέλει μια ισορροπία στην περιοχή θα πρέπει να ενεργήσει».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την τουρκική Navtex και τη χθεσινή ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Η φράση του Στειτ Ντιπάρτμεντ για «αμφισβητούμενα ύδατα» δεν είναι αυτό που θα θέλαμε αλλά διπλωματικά και νομικά μιλώντας εφόσον αυτή η περιοχή δεν είναι προσδιορισμένη δεν υπάρχει κάποια συμφωνία δική μας με κάποιο όμορο κράτος που να προσδιορίζει το συγκεκριμένο μέρος ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πώς ερμηνεύει κάποιος το Δίκαιο της θάλασσας έρχεται να επιστεγαστεί με συμφωνίες, δεν αρκεί να λεω ότι «αυτό μου ανήκει» πρέπει μέσα από συμφωνία να επικυρώσω αυτή τη διεκδίκηση που έχω ώστε η διεκδίκηση να γίνει νόμιμη και κυριαρχικό δικαίωμα».

«Στην παρούσα φάση η Τουρκία επιχειρεί μια σειρά περιοχών να τις γκριζάρει οπωσδήποτε εμείς θα θέλαμε ο διεθνής παράγοντας να έχει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντί της αλλά από την άλλη στο τέλος της μέρας μια παράνομη ενέργεια δεν παράγει δίκαιο, παράγει όμως μια de facto κατάσταση και αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε. Τη δημιουργία ενός τετελεσμένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, απάντησε: «Συνήθως τα θερμά επεισόδια δεν προαναγγέλονται και έτσι όπως έχει η κατάσταση δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο μεν από την άλλη όμως αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θα εκτονωθεί όλη αυτή η ένταση η οποία έχει συσσωρευτεί».

«Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα αφού η Τουρκία πει το δικό της «ποίημα» στο τέλος ξαναμιλήσει για διάλογο. Δηλαδή πρέπει να είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι γιατί οι Τούρκοι ξέρουμε ότι μας δοκιμάζουν με διαφόρους τρόπους και δεν θα ήταν έκπληξη να μιλάνε πάλι για διάλογο γιατί αυτό είναι που θέλουν στο τέλος της μέρας. Και αυτοί καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ο πόλεμος που θα λύσει τα προβλήματα, είναι ο διάλογος, ένα διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αν η Τουρκία δεν πιεστεί και πεισθεί μέσω της πίεσης αυτής ότι θα πρέπει να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις και αναδιπλώσεις σε σχέση με την ατζέντα που έχει ξεδιπλώσει, δεν μπορώ να βρω κάποιο τρόπο που μπορεί να έχουμε βιώσιμη αποκλιμάκωση. Πρέπει ο διεθνής παράγοντας να κατανοήσει ότι αν θέλει, και για τα δικά του συμφέροντα, μια σταθεροποίηση ή αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή αυτή έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και όρους με τους οποίους μπορεί να γίνει», επισήμανε ο ίδιος.