«Δεν μας αιφνιδιάζει η κίνηση της Τουρκίας, ο Ερντογάν επιθυμεί μια κλιμάκωση» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο στρατηγός εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης.

Ο κ. Τζούμης εκτίμησε ότι «τις επόμενες ημέρες ένας τουρκικό σκάφος θα κάνει σεισμικές έρευνες και γύρω από αυτό θα υπάρχουν τουρκικά πλοία».

Παράλληλα σημείωσε πως «δεν θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή, καθώς για κάτι τέτοιο πρέπει να το θέλουν και οι δύο».

Τέλος, ανέφερε επίσης πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια αποτρεπτική δύναμη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λάμπρου Τζούμη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τζούμης σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι μια εξέλιξη για την οποία δεν δικαιούται κάνεις να αιφνιδιάζεται. Μας τα έχει πει η Τουρκία με κάθε τρόπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εδώ και 4 χρόνια τουλάχιστον λέει ότι θα προχωρήσει σε αυτό και τελευταία τουλάχιστον μας το έχει κάνει και ξεκάθαρο κι έχει πει και τις περιοχές. Είναι η περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες. Είναι περίπου 2/3 μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κι 1/3 περίπου μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν επιθυμεί μια κλιμάκωση και φαίνεται ότι πάει να στρατικοποίηση την κρίση».

«Και το λέω αυτό διότι δεν έχουμε την περίπτωση να βγει έξω ένα ερευνητικό σκάφος με τα υποστηρικτικά σκάφη για να κάνει μια έρευνα και στην συνέχεια να πάει να επιχειρήσει γεώτρηση, αλλά εδώ βλέπουμε ότι έχει βγάλει όλο το στόλο και θα βρεθούμε μπροστά στην εξής εικόνα σε λίγες μέρες. Ένα σκάφος να κάνει έρευνες, το οποίο να είναι περικυκλωμένο από όλο τον τουρκικό στόλο και όπως καταλαβαίνετε η Ελλάδα που ενδεχομένως δεν θα επιθυμούσε και δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε στρατικοποίηση της κρίσης και θα μπορούσε να σταματήσει τις έρευνες με έναν άλλο τρόπο κι όχι με στρατιωτική εμπλοκή, δηλαδή με το Λιμενικό ή με το να κόψει τα καλώδια ή με κάτι άλλο, τώρα ουσιαστικά έχει βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο με την έννοια ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με στρατιωτική εμπλοκή. Άρα λοιπόν πάμε για κλιμάκωση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Εγώ δεν βλέπω στρατιωτική εμπλοκή και το λέω αυτό διότι για να έχεις στρατιωτική εμπλοκή ξέρετε πρέπει να το επιθυμούν και οι δυο. Βλέπω δηλαδή ότι η διάθεση η οποία υπάρχει δεν είναι για να πάμε να εμπλακούμε με την Τουρκία, και στο πολιτικό προσωπικό αλλά και στην κοινωνία. Δηλαδή βλέπω περισσότερο ότι θα πάμε σε έναν συμβιβασμό. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο έντασης τέτοιο που θα πούμε «τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;» και κάτω από την πίεση του διεθνούς παράγοντα θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Στο παρελθόν ξέρετε όσες φορές φέραμε την Τουρκία μπροστά στο δίλημμα αναδίπλωση ή πόλεμος προτίμησε την αναδίπλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είχα την αίσθηση ότι αυτό θα γινόταν ίσως λίγο πιο αργά, δηλαδή περί το Φθινόπωρο για να μην υπάρχει και πρόβλημα με τον τουρισμό», δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία.

«Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ανοίγει την Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Συνθήκης της Λωζάννης είναι ένα μήνυμα ότι ''εγώ προχωράω σε αυτά που δεν έκανε ο Κεμάλ'' ή ''σε αυτά τα οποία κατηγορώ τον Κεμάλ ότι έκανε''. Είναι συμβολικές κινήσεις που έχουν στόχο τον κεμαλισμό και τον ίδιο τον Κεμάλ. Ο Ερντογάν νιώθει ότι αναμετράται με την ιστορία και θέλει να αντικαταστήσει τον Μουσταφά Κεμάλ στο τουρκικό εθνικό υποσυνείδητο. Και συνεπώς λοιπόν αυτή η κίνηση της Αγίας Σοφίας σε συνδυασμό με την κατάσταση και την εξέλιξη που αυτή τη στιγμή ζούμε στην Ανατολική Μεσόγειο νομίζω ότι συνδέονται, είναι ψυχολογικές επιχειρήσεις», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Μετά από κάθε κρίση αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι έχουμε εθνική υποχώρηση. Εάν θέλουμε τώρα να το αποφύγουμε νομίζω πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρά τα προβλήματα τα οποία έχουν είναι μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη αν χρειαστεί θα κάνει τη δουλειά της. Εκείνο το οποίο λείπει είναι η πολιτική βούληση για τη χρησιμοποίηση αυτής», υπογράμμισε ο κ. Τζούμης.