Ωρες αγωνίας έζησαν χθες για πολλές ώρες οι κάτοικοι του Καστελόριζου και μαζί όλοι οι Ελληνες, μετά την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να ανακοινώσει έρευνες ανοικτά του νησιού κι εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας βρίσκονται από χθες σε διαρκή ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Αγκυρας.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό Σχετικά για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νοτιανατολικά του Καστελορίζου και τον απόπλου 19 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ.

Με το Ορους Ρέιτς να είναι έτοιμο να πλεύσει στο Καστελόριζο και τουλάχιστον 22 τουρκικά σκάφη να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να βγουν στο Αιγαίο κανείς δεν μπορεί να εφυσυχάζει.


Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπάρξει κάποια επικίνδυνη εμπλοκή, είναι γεγονός ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και ρισκάρει ένα «θερμό επεισόδιο» που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Αν και διπλωματικές πηγές, με ψύχραιμο τρόπο στέλνουν μηνύματα προς την Αγκυρα και τη διεθνή κοινότητα, αυτό που φοβίζει και πάλι είναι η στάση των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν και κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και της προκλήσεις της, μίλησε για αμφισβητούμενα νερά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φράση ιδιαίτερα βαριά και ανησυχητική διότι επί της ουσίας η Ουάσιγκτον υιοθετεί τις προκλητικές θεωρίες της Τουρκίας και ανοίγει συζήτηση για «γκρίζες» ζώνες.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μην ξεχνάμε ότι μεθαύριο ο Ερντογάν θα στήσει ισλαμικό σόου στην Αγία Σοφία ενώ θα συνεχίσει τις προκλητικές δηλώσεις για το «δικαίωμα» να κάνουν έρευνες στην ΑΟΖ του Καστελορίζου.

Από χθες η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με ψυχραιμία τα γεγονότα, χωρίς κραυγές κι έλλειψη αυτοκυριαρχίας. Ωστόσο, γνωρίζουν όλοι, και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες, ότι αν υπάρξει πρόκληση από την Τουρκία δεν θα διστάσουν να εμπλακούν.

Αφήνοντας τις εθνικιστικές κραυγές και τους «πολεμιστές» του facebook, στο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ γνωρίζουν ότι χρειάζονται πολύ λεπτές διπλωματικές κινήσεις.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά την συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, όσο και από τον Ωρωπό, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα λέγοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζουν να δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον, ενώ για άλλη μία φορά τόνισε πως η συμπεριφορά της, κάνει μονόδρομο την επιβολή κυρώσεων.

«Είμαστε, όμως, συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο Δίκαιο. Γι΄ αυτό, άλλωστε, μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα επέδωσε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Το ΥΠ.ΕΞ. Επίσης κάλεσε την Αγκυρα να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Δένδιας που νωρίτερα είχε έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ, τονίζοντας τη νέα τουρκική πρόκληση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αντιδρά λίγο αργότερα.

Αδιαφορεί ο Ερντογάν
Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω. Με προκλητικό ύφος, τόνισε πως η Τουρκία «δεν χρειάζεται κανενός την άδεια σχετικά με τις έρευνες».

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε αυτό το πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο», είπε.