Εκτός απροόπτου, αύριο αναμένεται, η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρό της Ειρήνη-Μαίρη Σάρπ, για το θέμα των περικοπών των συντάξεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικο Δικαστήριο.

Το ζήτημα των συντάξεων απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2020) μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικεία και Εφετεία) εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ υπό την προεδρία της τότε πρόεδρου της (και μεταγενέστερα Προέδρου της Δημοκρατίας) Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και με μέλη τους αντιπροέδρους Αθανάσιο Ράντο (μεταγενέστερα προήχθη σε πρόεδρο του ΣτΕ) και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Στην συνέχεια αφού έγινε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων, αλλά και η εκτέλεση όλων των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου 2020 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα και αύριο αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.