Αυξητικός συνεχίζει να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας, σημειώνοντας και σήμερα νέα έκρηξη, καθώς εντοπίστηκαν 60 άτομα θετικοί στον ιό.

 Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας φτάνουν τα 3.732, ενώ 193 είναι οι θάνατοι.

 Τα στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ και δίνονται στην δημοσιότητα προκαλούν ανησυχία καθώς μαρτυρούν ότι αρχίζει να αυξάνεται και η μεταδοτικότητα του ιού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων έχει ως εξής.

 – σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επικρατεί «κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση και στις αρχές από την αύξηση των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον κορονοϊό μετά από τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

 Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας:

 Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου στον Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Η υποχρέωση του PLF παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πάνω από 300 έλεγχοι σε όλη τη χώρα μέχρι την Κυριακή.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που συμμετείχε στην σύσκεψη εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα «εισερχόμενα κρούσματα» και επεσήμανε «την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια».