Για τους στόχους και τη φιλοσοφία της UNESCO μιλάει η διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Παράσχοου, πουείναι μόλις 24 ετών αλλά με έντονη πολιτιστικήκαι φιλανθρωπική δραστηριότητα, ενώ έχει ασχοληθεί με το τομέα της  προβολής και της  ανάδειξης του Λαϊκού και Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως  θέματαισότητας, διάκρισης των δύο φύλων και της ενδοοικογενειακής βία. 

Ταυτόχρονα, η κα Παράσχου αναφέρει τους λόγους που την οδήγησαν να ασχοληθεί με θέματα Πολιτισμού σε τόσο νεαρή ηλικία, ενώ μιλάει και για τις προσδοκίες της από τις νεότερες γενιές. 

Διαβάστε ολόκληρη η συνέντευξη 

Τι σε οδήγησε στην ενασχόληση σου με θέματα Πολιτισμού σε τόσο νεαρή ηλικία;


Τόσο η αγάπη όσο και η καθημερινή επαφή μου, από μικρή μόλις ηλικία με την Κλασική μουσική, τις τέχνες και την όπερα με οδήγησαν στο να σπουδάσω Κλασικό τραγούδι, χωρίς όμως να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο καθώς συνέχισα τις σπουδές μου στο Management και την επικοινωνία θέλοντας να συνδυάσω το διοικητικό κομμάτι με την τέχνη.

Το ενδιαφέρον μου για τα θέματα του πολιτισμού έχει τις ρίζες του στο οικογενειακό μου περιβάλλον όπου με πληθώρα ερεθισμάτων όπως η συζήτηση και η αγάπη των γονιών μου για αυτά τα θέματα αλλά και οι αναρίθμητες επισκέψεις μαζί τους σε όλους σχεδόν τους χώρους πολιτισμού, με οδήγησε από πολύ μικρή στο να σκέφτομαι πώς ο πολιτισμός μπορεί να επιδράσει στην προσωπικότητα των νέων αλλά και πώς η επαφή με τις τέχνες μπορεί να εξευγενίζει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από τις νεότερες γενιές;

Κάθε γενιά αφήνει το δικό της στίγμα. Ελπίζω η δική μας να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που πλέον δίνονται απλόχερα, επιδιώκοντας κοινωνικές αλλαγές για ένα σύγχρονο και καλύτερο κράτος. Επιπλέον θα πρέπει να επαναφέρει στο προσκήνιο με δημιουργικό τρόπο την αξία της συλλογικότητας, της προσφοράς αλλά και της τεράστιας ευθύνης που φέρει.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης, αν τις χρησιμοποιήσουμε φυσικά με συνετό τρόπο, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν της γενιάς μας, θα μπορέσουμε να εξελίξουμε πολλές πτυχές σε διάφορους τομείς και να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα σημαντικά θέματα της εποχής μας.

Οφείλουμε να διδασκόμαστε από το παρελθόν και τις προηγούμενες γενιές και μαζί χερι – χέρι να δημιουργήσουμε συνθήκες εξέλιξης και καινοτομίας για τη χώρα μας.

Ποιοι οι στόχοι και η φιλοσοφία του Ομίλου UNESCO;

Βασικοί άξονες του Ομίλου, που αλληλοσυμπληρώνονται, είναι η ευαισθητοποίηση σε μείζονα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η στήριξη συνανθρώπων μας που χρήζουν άμεσης περίθαλψης αλλά και η κοινωνική τους επανένταξη. Μέσω των Δομών Άμεσης Καταπολέμησης της Φτώχειας που έχει ιδρύσει ο Όμιλος, με κύριο συντονιστή τον Πρόεδρο Ιωάννη Μαρωνίτη παρέχονται υπηρεσίες σίτισης, στέγασης, παροχής υγειονομικού υλικού αλλά και ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Η δημιουργία ίσων ευκαιριών για βελτίωση του βιοτικού και εκπαιδευτικού επιπέδου των πολιτών είναι και θα παραμείνει πάντα προτεραιότητά μας.

Τι κρύβεται πίσω από τη σύμβαση της UNESCO για το εμβληματικό Μνημείο της Αγίας Σοφίας;

Οφείλουμε, να θυμίσουμε πως η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει επίσημα ενταχθεί από το 1985, ως μουσείο της ιστορικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης.

Αυτά τα μνημεία δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως τρόπαια, ως λάφυρα. Είναι χρέος μας η διατήρηση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, χωρίς παρεμβολές και αλλοιώσεις.

Το ζήτημα που έχει τεθεί δεν είναι ούτε θρησκευτικό μα ούτε και πολιτικό. Πρέπει να παραδεχθούμε πως η αντιμετώπιση των μνημείων από έναν λαό, είτε τα δημιούργησε αυτός είτε όχι, αποτελεί δείγμα Πολιτισμού. Μιλάμε για ένα αριστούργημα μοναδικής αισθητικής με ύψιστη επίδραση στην εξέλιξη και διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής, στην οργάνωση του χώρου και στην τέχνη των μνημείων παγκοσμίως.

Πόσο εύκολο είναι να αλλαχθεί η μορφή και το περιεχόμενο της Αγίας Σοφίας;

Για οποιαδήποτε αλλαγή σε μνημείο που έχει ενταχθεί με εφαρμογή σύμβασης στο κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απαιτείται η αυστηρή τήρηση των θεμελιωδών αρχών που ορίζει η UNESCO και η επίσημη γνωστοποίηση στην επιτροπή, των νέων “ιδεών” για το εκάστοτε μνημείο. Ακολουθεί έπειτα η συνεδρίαση της 21μελούς κεντρικής επιτροπής του οργανισμού για τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας σύμβασης και έγκρισης των δεδομένων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί επίσημα, από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεσμεύεται με όλες τις νομοθετικές αρχές.

Μην ξεχνάμε, ότι είναι πολύ εύκολο να αλλαχθεί η αισθητική ενός μνημείου αλλά όχι η ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα.