Τραβάει το σχοινί σε όλα τα μέτωπα η Τουρκία, με προκλητική ρητορική και νέες παράνομες NAVTEX, ενώ μια  ημέρα μετά την παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ στην Ελλάδα και τις νουθεσίες του για διάλογο με την Τουρκία και λίγες ώρες μετά τις υπερπτήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, η Άγκυρα κλιμακώνει το νέο γύρο προκλήσεων σε όλο το εύρος του «μετώπου» των διεκδικήσεών της.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επιστρατεύει μάλιστα και τα fake news, κατηγορώντας την Ελλάδα πως προσπαθεί να κρύψει κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε. την «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος των αιτούντων άσυλο» και επιτίθεται προσωπικά στον Νίκο Δένδια για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στρέφει δε τα βέλη του και κατά του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς τον… «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας».

Νέες τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά πραγματοποίησαν εκ νέου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, το πρωί της Πέμπτης, 25 Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16, το οποίο εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στις 11:00, 11:05 και 11:15.

Επίσης, τα δύο F-16 πέταξαν πάνω από την Παναγιά στις 11:02, 11:05 και 11:14 στα 25.000 πόδια.

Στις 11:51, το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάλι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι και την Τετάρτη, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Χίο, τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Navtex νότια της Κρήτης

Τα ξημερώματα της Πέμπτης εξέδωσε τρεις προκλητικές Navtex για ναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης αλλά η πρόκλησή της, δεν περιορίζεται σ’ αυτό.



Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας εκδόθηκαν λίγο μετά την εντυπωσιακή αεροναυτική άσκηση-προειδοποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βύθιση «εχθρικού» πλοίου νότια της Καρπάθου αλλά και μετά την επίσκεψη του Ζοζεπ Μπορέλ στη χώρα μας.



Μήνυμα ισχύος από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Την ώρα πάντως που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί δοκιμάζοντας τις αντοχές της χώρας μας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε άσκηση που πραγματοποίησαν με πραγματικά πυρά έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία.

Την Τετάρτη το Καρπάθιο πέλαγος και η ευρύτερη περιοχή νοτίως της Καρπάθου σείστηκαν από τις βολές που πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις – υποβρύχιο, φρεγάτα, ελικόπτερο και F-16 – κατά στόχου επιφανείας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την άσκηση που πραγματοποίησαν σε μία περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Τούρκοι έδωσαν ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα καθώς όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου, συγκεκριμένα ένα «εχθρικό» πλοίο.
Επρόκειτο για μία απολύτως ρεαλιστική εκπαίδευση που στέφθηκε από επιτυχία και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η Τουρκία προκαλεί με ακραίο τρόπο. Κι αυτό, όπως είναι πρόδηλο, έχει την αξία του.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.


Αναλυτικότερα, οι βολές εκτελέσθηκαν ως ακολούθως:

Ένα Κ/Β RIM-7 Sea Sparrow από τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.
Ένα Κ/Β HELLFIRE από Ε/Π τ. S-70B AEGEAN HAWK.
Δύο Κ/Β MAVERICK από Α/ΦH F-16 Block 52+.
Μία Τ/Λ SST-4 (μάχης) από Υ/Β τ.214.

Στην εκπαίδευση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόντες και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Στην εκπαίδευση και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόντες και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ. Ειδικότερα, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.

Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ αποδεικνύουν την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.