«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώνει, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφορικά με τις εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε στην Τουρκάλα δημοσιογράφο Asli Aydintasbas της Washington Post, στην οποία φιλοξενείται εκτενές αφιέρωμα για τις επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης. Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η ιστορικότητα και η οικουμενικότητα του μνημείου καθώς και η διαδρομή του από το 1453 και την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, μέχρι τη μετατροπή του πνευματικού κέντρου του ορθόδοξου χριστιανισμού σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του μέχρι τότε οθωμανικού κράτους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει μάλιστα και την ελπίδα του λέγοντας χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφο: «Επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός».

Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από επίσημα χείλη. Τελευταία δημόσια παρέμβαση ήταν αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης , Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε ότι η Αγία Σοφία είναι τζαμί και πρέπει σύντομα να ανοίξει για προσευχή.

«Πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό που κληροδότησε ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Στην πραγματικότητα κανείς δεν αποκαλεί Μουσείο την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί. Πιστεύουμε πως πρέπει να λειτουργήσει όπως λειτουργούσε στην πραγματικότητα και να ανοίξει για προσευχή. Και ως δικαιοσύνη και ως διοίκηση θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί», δήλωσε χαρακτηριστικά.