Εντείνονται οι έλεγχοι, οι κυρώσεις, οι ηλεκτρονικές καταγραφές, τα υγειονομικά μέτρα και η φυσική αστυνομική παρουσία σε όλες τις προσφυγικές δομές, στους καταυλισμούς Ρομά, στους δημόσιους χώρους συνάθροισης, σε καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα και στις ουρές που παρατηρούνται έξω από οργανισμούς και υπηρεσίες μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία, κατά τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε έξαρση κρουσμάτων του κοροναϊού το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στη Λάρισα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα hot spots σε Αττική και Βοιωτία τέθηκαν ήδη σε καραντίνα περισσότεροι από 60.000 μετανάστες, ενώ οι περιορισμοί θα επεκταθούν και σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε διαμερίσματα. «Ο ιός δεν εξαφανίζεται στις κλειστές δομές, γι’ αυτό και έχουμε συνεχή ροή κρουσμάτων. Συνεπώς, ο πληθυσμός θα πρέπει να παραμείνει σε περιορισμό και να προσέχει σχολαστικά», επαναλαμβάνει διαρκώς ο καθηγητής Παθολογίας Χαρ. Γώγος. Τούτου δοθέντος, πέραν της ιχνηλάτησης και της αύξησης του αριθμού των τεστ, δημιουργείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ενιαίο λογισμικό κέντρο, όπου θα περιέχονται πλήρη κατά το δυνατόν στοιχεία όλων των αλλοδαπών, νόμιμων και μη.

ΠΑΡΤΙ

Παράλληλα, από τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο διοργάνωσης συγκεντρώσεων, καθώς στις 2022 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις αρχές Μαΐου παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός χωρίς να τηρούνται πρωτόκολλα ασφαλείας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώθηκαν κυρίως από γιατρούς, νοσηλευτές, καθηγητές, δασκάλους και εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, δηλαδή από λειτουργούς και επαγγελματίες που θα έπρεπε να αποτελούν κατεξοχήν υπόδειγμα αναφοράς για όλους τους υπολοίπους.

«Οι καραντίνες θα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ το κυβερνητικό σχέδιο για την αποτροπή επανεμφάνισης της νόσου περιλαμβάνει εκ νέου ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου περί απαγόρευσης συναθροίσεων και εποπτείας της από εισαγγελικές Αρχές.
Μόνο στο κεντρικό κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου, στη Λεωφόρο Κατεχάκη, ο αριθμός των αναμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών υπολογίστηκε στους 10.00012.000 από την προηγούμενη ∆ευτέρα, μέγεθος που προκαλεί πραγματικό τρόμο, αφού το υπουργείο Υγείας και οι επικεφαλής του ΕΟ∆Υ αναφέρουν σε υπηρεσιακά σημειώματά τους προς την Αστυνομία ότι, σε περίπτωση ανίχνευσης κρούσματος μεταξύ τους, κινδυνεύει να καταρρεύσει η νοσοκομειακή θωράκιση.

Όσο, δε, για τα πάρτι σε καταστήματα με υπαίθριους χώρους, οι κατά τόπους δημοτικές και αστυνομικές υπηρεσίες αύξησαν τις περιπολίες τους, ενώ η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων σε συνάρτηση με τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας τους εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν ανάλογα τέτοια φαινόμενα.